Berlín prý nechce Ukrajinu v NATO, vadí mu plánované referendum

Angela Merkelová a Petro Porošenko při setkání v Kyjevě

Angela Merkelová a Petro Porošenko při setkání v Kyjevě Zdroj: ctk

Německá vláda odmítá snahu Ukrajiny o přičlenění k Severoatlantické alianci. Podle nejmenovaných německých představitelů, na něž se odvolává agentura Bloomberg, je Berlín znepokojen plánem ukrajinského prezidenta Petra Porošenka uspořádat o vstupu země do aliance referendum. Podle vlády kancléřky Angely Merkelové (CDU) by to jen dál rozdmýchalo napětí ve vztazích s Ruskem.

Vyjádření německých představitelů proti členství Ukrajiny v NATO navazují na slova německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Ten se minulý víkend v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel rovněž vyslovil proti členství Ukrajiny v alianci. „Připouštím partnerské vztahy Ukrajiny a NATO, nikoli však její členství v alianci,“

S tím pak vyjádřil souhlas i český prezident Miloš Zeman, podle něhož by Ukrajina měla být neutrální a v jejím případě by měla být uplatněna takzvaná finlandizace. Ta je s ohledem na poválečný vztah Finska a Sovětského svazu chápána jako podřízení zahraniční politiky jinému státu se zachováním vlastní svrchovanosti.

Referendum by podle jednoho ze zdrojů beztak Ukrajinu k NATO nepřiblížilo, protože o členství rozhodují členské země, nikoli voliči. Jakákoli snaha o vstup do NATO může skončit jen špatně, řekl druhý činitel citovaný agenturou Bloomberg.

„Členství Ukrajiny v NATO není v tuto chvíli na pořadu dne,“ potvrdil rovněž předák křesťanskodemokratické parlamentní frakce (CDU/CSU) Michael Grosse-Brömer.

Porošenko dnes na ustavující schůzi ukrajinského parlamentu prohlásil, že zapojení Ruska do konfliktu na východě Ukrajiny v jejích obyvatelích jen povzbudilo představu o budoucím členství země v NATO.