Biden zvýšil své očkovací cíle. Automobilka Ford ukončí výrobu modelu Mondeo

Dříve velmi populární model Ford Mondeo americké automobilky Ford končí. Firma se chce soustředit na vývoj modernějších vozů. Mondeo býval symbolem pracující třídy ve Velké Británii a v 90. letech se jej v Evropě prodávaly statisíce kusů.

Dříve velmi populární model Ford Mondeo americké automobilky Ford končí. Firma se chce soustředit na vývoj modernějších vozů. Mondeo býval symbolem pracující třídy ve Velké Británii a v 90. letech se jej v Evropě prodávaly statisíce kusů. Zdroj: e15.cz

Prezident USA Joe Biden na své první tiskové konferenci odmítl kritiku za migrační krizi na americko-mexické hranici a stanovil nový vakcinační cíl. Do 100 dní od svého nástupu do funkce chce podat 200 milionů dávek vakcíny proti koronaviru.
V Irsku a Severním Irsku roste díky brexitu podpora pro sjednocení ostrova. Země tak možná v této dekádě čeká referendum, píše agentura Bloomberg.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

První tisková konference

Americký prezident Joe Biden na své první tiskové konferenci v úloze hlavy státu stanovil nový vakcinační cíl. Do sta dní od své inaugurace chce nově podat 200 milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Původní cíl sto milionů podaných dávek se totiž už podařilo splnit. V tuto chvíli mají USA plně naočkovanou již zhruba pětinu své populace. Biden zároveň odmítl kritiku za současnou migrační krizi na americko-mexické hranici. Zvýšený počet uprchlíků připisuje sezonním migračním trendům. Uvedl také, že si nepřeje otevřenou konfrontaci s Čínou, bude ale tlačit na to, aby Peking dodržoval mezinárodní normy.   

Podpora pro sjednocené Irsko roste

Brexit výrazně posílil touhu irského obyvatelstva po sjednocení ostrova do jednoho státu. S odkazem na čerstvá demografická data o tom informuje agentura Bloomberg. Katolíci totiž mají vůbec poprvé početní převahu nad protestanty. Také na základě posledního průzkumu by vznik jednotného Irska nyní podpořilo 47 procent Severoirčanů, zatímco proti je pouze 42 procent. V jižní části ostrova spojení zemí dlouhodobě podporuje nadpoloviční většina. Zároveň však velké procento obyvatel na obou stranách zůstává nerozhodnuto. Podle Bloombergu jde o náznak, že Irsko dost možná směřuje k referendu o sjednocení, v příštích pěti letech se ho ovšem nejspíš nedočká.   

Z trhů a burz 

Americké trhy rostly, evropské se na směru neshodly

Akcie ve Spojených státech se ve čtvrtek vrátily k růstu. Investoři reagovali na pozitivní makroekonomická data USA. Své středeční ztráty částečně napravily i některé velké technologické společnosti, například Apple nebo Tesla. Index S&P 500 vyrostl o 0,52 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,62 procenta a Nasdaq Composite přidal 0,12 procenta. Evropské trhy včera uzavřely obchodování smíšeně. Mírně posílila německá a francouzská burza. Britský benchmark FTSE 100 se naopak o více než půl procenta snížil. O 0,07 procenta poklesl i panevropský STOXX Europe 600.    

Ford Mondeo končí

Automobilka Ford ukončí od příštího roku výrobu svého dříve velmi populárního modelu Mondeo. Společnost se plánuje v budoucnu soustředit na produkci modernějších SUV a elektrických vozů. Výroba Fordu Mondeo začala již v roce 1993 a jednalo se o první model Fordu, který byl vyvinut jako globální vozidlo na což odkazuje i jeho název (le monde znamená francouzsky svět). V 90. letech se v Evropě prodávaly statisíce kusů. Mimořádně oblíbený byl ve Velké Británii, kde se Ford Mondeo díky své cenové dostupnosti stal symbolem tamní pracující třídy. V posledních době ale zájem o tento model upadal, loni se v Británii prodalo jen 2400 vozů.     

Tweet dne

„Dnes jsem rezignoval na funkci slovenského ministra zahraničí. Tímto krokem chci přispět k vyřešení vládní krize. Děkuji všem mým partnerům v Evropě i ve světě za spolupráci. Slovensko zůstává zavázané demokratickým hodnotám a principům.“

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok (za SaS) včera podal demisi. Vládní krize na Slovensku však dosud vyřešena není. Čeká se na reakci premiéra Igora Matoviče.  

Stane se dnes

  • Čínský ministr zahraničí Wang I navštíví Írán, kde zůstane až do neděle.
  • V Izraeli se bude nadále jednat o složení nového vládního kabinetu. Ani po sečtení všech hlasů z úterních voleb není jasné, kdo bude vládnout.
  • Institut Ifo oznámí vývoj podnikatelské důvěry v Německu za březen.
  • Slovenský statistický úřad zveřejní data o příčinách úmrtí na Slovensku v roce 2020.