Británie v souvislostech: Skandál šéfa zdravotnictví škodí premiéru Johnsonovi

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock (vlevo) rezignoval poté, co jej bulvární novináři usvědčili z porušování vládních nařízení proti pandemii. Kauza znamená těžkou ránu pro premiéra Borise Johnsona.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock (vlevo) rezignoval poté, co jej bulvární novináři usvědčili z porušování vládních nařízení proti pandemii. Kauza znamená těžkou ránu pro premiéra Borise Johnsona. Zdroj: ČTK / AP / Matt Dunham, Reuters

Konzervativce ve čtvrtek čekají důležité doplňovací volby, ve kterých strana potřebuje uspět.
Exministr Hancock je také podezřelý, že používal svůj soukromý e-mail k vyřizování státních záležitostí. Není ani jasné, jak se inkriminované záběry dostaly do médií.
Britská vláda teď jen obtížně přiměje veřejnost k dodržování vládních opatření.
Britský premiér Boris Johnson
Británii zřejmě čeká další spor s EU. Tentokrát kvůli pravidlům pro letní dovolené Britů na evropském území.
6
Fotogalerie

Současná politická situace ve Spojeném království začíná nápadně připomínat dění v České republice loni na podzim. Na premiéra Borise Johnsona se po skandálu, který vyústil v rezignaci ministra zdravotnictví Matta Hancocka, valí jeden problém za druhým, a to v nejméně vhodnou dobu. Vládnoucí Konzervativní strana si ve volebním týdnu nebezpečně zahrává s důvěrou příznivců.

Aféra začala minulý pátek, kdy bulvární deník The Sun nachytal britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka, jak objímá a líbá svou poradkyni Ginu Coladangelovou. Hancock tak porušil nejen manželský slib, nýbrž i vlastní pandemická opatření proti šíření koronaviru. Za své chování se sice omluvil, podobně jako český exministr Roman Prymula se ale neměl k podání demise a premiér Johnson jeho setrvání v úřadu zprvu podpořil.

Hancock nakonec složil funkci až v sobotu po silném nátlaku opozice, jež mimo jiné označila ministerského předsedu Johnsona za slabocha. „Ti z nás, kteří vytvářejí pravidla, je mají dodržovat, a proto musím rezignovat,“ řekl provinilý politik na videu zveřejněném na Twitteru.

Ačkoli snad Johnson reagoval svižněji než premiér Babiš a rychle nahradil Hancocka Sajidem Javidem, jenž v minulosti vedl rezorty vnitra a financí, podle agentury Bloomberg ještě může mít kauza pro šéfa britské vlády nepříjemnou dohru. 

Ohrožené volební ambice

Johnson se předně projevil jako nedůrazný lídr. „Premiér měl Hancocka vyhodit,“ reagoval například předseda opozičních labouristů Keir Starmer. A to navíc v klíčovém týdnu, kdy mají proběhnout doplňovací parlamentní volby v severoanglickém obvodu Batley a Spen. 

Ty se konají už ve čtvrtek a ještě před několika dny se zdálo, že konzervativci by si mohli toto tradičně labouristické křeslo po více než dvaceti letech získat pro sebe. Po Hancockově skandálu vypadají jejich vyhlídky na vítězství mnohem  nejistěji.

Případná porážka by navíc byla druhou blamáží Konzervativní strany v krátké době. Její kandidát totiž vůbec poprvé v historii neuspěl 17. června v doplňovacích volbách v obvodu Chesham a Amersham v jihovýchodní Anglii. Překvapivě ho porazila liberální demokratka Sarah Greenová.   

Udržet opatření nebude snadné

Problémů s Hancockovým skandálem však vzniklo více. Pro vládu teď může být obtížné přesvědčovat veřejnost, aby dodržovala striktní opatření proti šíření koronaviru. Ta se měla v Anglii původně uvolnit k 21. červnu, avšak obavy z indické mutace delta přiměly Johnsona termín posunout. 

Vzhledem k tomu, že Británie eviduje kolem patnácti tisíc pozitivně testovaných denně, což je nejvyšší denní přírůstek od února, nedá se očekávat, že by se pravidla uvolnila dříve než 19. července.

V minulých měsících to byl přitom právě Hancock, kdo nejčastěji vystupoval v médiích a občany k dodržování opatření vybízel. Stanice BBC rovněž v pondělí upozornila, že přestože slibované rozvolnění nepřišlo, k 1. červenci mají skončit daňové úlevy pro malé podnikatele. Firmy tak čeká skoro třítýdenní období, v němž nebudou moci normálně fungovat, zato přijdou o vládní podporu.   

Británie sice na jaře ohromila efektivní očkovací strategií. Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo přes 84 procent dospělých osob. Nadále však zůstává nejhorší evropskou zemí v počtu úmrtí. V souvislosti s onemocněním covid-19 tam od začátku pandemie zemřelo více než 128 tisíc lidí.  

Spory s Bruselem

Opozice po Hancockově rezignaci žádá také prošetření několika dalších závažných otázek. Kritici se třeba ptají, jak se mohly k novinářům dostat záběry nynějšího exministra pořízené v přísně střežené vládní budově a zda nedošlo k porušení bezpečnosti. Hancock je též dlouhodobě podezřelý, že používal svůj soukromý e-mail k vyřizování státních záležitostí.   

To všechno v době kdy Boris Johnson zároveň zápolí s narůstajícím nacionalismem ve Skotsku, občanskými nepokoji v Severním Irsku a především s EU, která Londýnu nedávno vyhrožovala zavedením cel kvůli údajnému obcházení brexitové dohody. 

Dalším jablkem sváru mezi ostrovním královstvím a EU zřejmě budou letní dovolené. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž tlačí na ostatní unijní státy, aby britští turisté cestující do Evropy museli povinně podstupovat karanténu bez ohledu na to, zda jsou očkovaní. Chce tak zabránit šíření indické mutace delta. Johnson a Merkelová o tom zřejmě budou hovořit již tento týden.

„V pátek se setkají v premiérově venkovském sídle Chequers v Anglii,“ připomíná agentura Bloomberg.