Bruselské grilování: Juckerova komise měla potíže hned v úvodu

Kandidátka na evropskou komisařku pro obchod Cecilia Malmströmová

Kandidátka na evropskou komisařku pro obchod Cecilia Malmströmová Zdroj: ctk/ap

Švédka Cecilia Malmströmová nakonec získala ve výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu podporu pro své působení v nové Evropské komisi. Tým budoucího šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera tak v europarlamentu překonal první - a předem nečekanou - překážku. Představování kandidátů na komisaře bude pokračovat až do středy.

Malmströmová byla v pondělí jedním z prvních kandidátů do Junckerovy komise, kteří před europoslance předstoupili. Vystoupení současné komisařky pro vnitřní záležitosti se ale nečekaně zkomplikovalo.

Někteří europoslanci totiž upozornili na e-mail z roku 2012 mající údajně dokazovat, že Malmströmová zastávala v otázce ochrany dat evropských občanů na serverech v USA podobný postoj jako americká strana. Ze své současné pozice měla Švédka k problematice velmi blízko.

Levice brojila proti smlouvě s USA

Malmströmová námitky, že spolupracovala se Spojenými státy proti zájmům EU, před europoslanci odmítla. Levici ale také vadily její postoje podporující uzavření smlouvy o volném obchodu s USA známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), především týkající se otázek okolo možných způsobů urovnávání sporů mezi soukromými investory a státy. Frakce tak v pondělí po vystoupení Malmströmové, která ohledně TTIP slíbila například daleko větší otevřenost, nedokázaly najít shodu a věc muselo rozhodnout až dnešní hlasování.

Kandidátka svůj postoj ještě výboru vysvětlovala písemně a právě tato odpověď podle zástupců sociálně demokratické (S&D) frakce zmírnila jejich původní obavy. Podle předsedy S&D Gianniho Pittelly jeho frakce vysvětlení Malmströmové dokonce uvítala. Žádá však také šéfa budoucího komise Junckera, aby zajistil, že do TTIP se otázka arbitrážního urovnávání sporů nedostane.

Podle dostupných informací důvěru Švédce vyslovilo 26 členů výboru, proti bylo deset a pět se zdrželo. Plénum europarlamentu bude na konci října hlasovat o komisi jako celku tak, aby se v případě schválení mohla ujmout práce od počátku listopadu.

Jourová přijde na řadu ve středu

„Grilování“ členů Junckerovy komise pokračuje i dnes. Dopoledne se představili Litevec Vitenis Andriukautis, odpovědný za zdravotnictví a bezpečnost potravin, a Carlos Moedas z Portugalska, který by měl mít na starosti vývoj, vědu a inovace.

Odpoledne vystupují pravděpodobný komisař pro sousedskou politiku a přístupové rozhovory Johannes Hahn z Rakouska a Řek Dimitris Avramopoulos, který se má starat o migraci a vnitřní věci. Večer se očekává vystoupení Slováka Maroše Šefčoviče, kandidáta na post komisaře pro dopravu, a Chrystose Stylianidise z Kypru, pravděpodobně komisaře pro humanitární pomoc a krizové řízení.

Ve středu odpoledne přijde řada na českou kandidátku do komise. Věra Jourová by měla být odpovědná za oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnost pohlaví.