Čtvrtina evropských firem plánuje v Číně propouštět

Šanghaj (ilustrařní foto)

Šanghaj (ilustrařní foto) Zdroj: CC BY 3.0: Pierre Selim - Wikimedia Commons

Čtvrtina evropských investorů v Číně plánuje snižovat v zemi počet zaměstnanců kvůli zpomalení ekonomického růstu v zemi na nejnižší hodnotu za čtvrt století. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného Evropskou obchodní komorou v Číně.

„Výhled je mnohem pesimističtější, než kdy byl,“ řekl listu Financial Times šéf komory Jörg Wuttke. Podle něj se zdá, že hospodářský přechod Číny je obtížný. „Žádná evropská společnost neodchází, ale své ústředí jich do Číny umísťuje méně.“

Komora každoročně provádí průzkum podnikatelské důvěry mezi 541 evropskými společnostmi. Téměř 40 procent respondentů plánuje v zemi snižovat náklady, z toho dvě třetiny uvádějí, že v rámci úspor uvažují o propouštění.

Nejvyšší priorita, které se nedaří

Čínská vláda uvedla, že tvorba pracovních míst patří mezi její nejvyšší priority. Ekonomický růst v zemi by mohl letos poprvé za 25 let klesnout pod sedm procent. Loni Peking uvedl, že navzdory obtížné hospodářské situaci vzniklo deset milionů městských pracovních míst.

Evropské firmy však nyní brzdí své investiční plány. Částečně i kvůli obavám z přísnějších regulačních podmínek. Evropská komora si již dříve stěžovala na různé záležitosti, od zaujatosti vůči zahraničním investorům při prosazování nového čínského antimonopolního zákona po přísnější kontrolu internetu.

Blokovaný internet odrazuje

Téměř 60 procent firem dotazovaných komorou uvedlo, že nemožnost připojit se na určité internetové stránky, jako Google, má negativní dopad na jejich podnikání, ovlivňuje produktivitu a výzkum a vývoj. Wuttke dodal, že i průzkum komory musel být přesunut na čínský server, protože firmy, které jsou členy komory, měly problém s připojením na průzkum. Komora nejprve průzkum umístila na americký server využívající Google Analytics.

Zhruba 40 procent dotazovaných evropských společností uvedlo, že jejich aktivity v oblasti průzkumu a vývoje v Číně zaostávají za investicemi do inovací na dalších trzích. Důvodem jsou částečně obavy z právní ochrany, zvláště ochrany práv k duševnímu vlastnictví v zemi.