Evropská komise dostala seznam řeckých reforem, slibují omezení státní správy

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Řecko zveřejnilo nástin seznamu chystaných reforem, jejichž schválení věřiteli je podmínkou pro prodloužení úvěrového programu. Seznam něj zahrnuje opatření, která se všeobecně předpokládala, včetně plánů na boj s daňovými úniky a korupcí. Nastiňuje rovněž návrhy na omezení státní správy. Evropská komise dnes potvrdila, že seznam obdržela. Nyní ho musí schválit mezinárodní věřitelé, tedy Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Přijetí seznamu Evropskou komisí potvrdil na Twitteru mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. „Seznam reformních opatření řecké vlády dorazil včas,“ napsal na komunitní síti.

Seznam opatření prý přišel v pondělí večer v termínu, uvedl šéf euroskupiny nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.Řekové podle něj berou své reformní závazky vážně, je prý však ale potřeba ještě mnoho práce. Dijsselbloem také zopakoval, že odchod Řecka z eurozóny nebyl a není na stole.

Řecké návrhy: spravedlivější daně, boj proti pašování

Mezi hlavní body seznamu patří také vytvoření spravedlivějšího daňového systému, boj s pašováním pohonných hmot a tabáku či zavedení reforem trhu práce týkajících se kolektivních smluv. Atény rovněž chtějí řešit to, čemu vládní strana Syriza říká „humanitární krize“ Řecka, a to například pomocí bezplatné zdravotní péče pro nezaměstnané bez pojištění, píše BBC.

Radikálně levicová strana Syriza premiéra Alexise Tsiprase by rovněž chtěla použít asi 60 milionů eur na elektřinu zdarma pro chudé a více než 750 milionů eur na různé potravinové dotace. Chtějí tak splnit své předvolební sliby a pomoci lidem zasaženým dlouholetou ekonomickou krizí.

Řečtí vládní představitelé se nechali slyšet, že zveřejnili úryvky ze seznamu ještě dříve, než ho formálně zaslali věřitelům s cílem zabránit úniku informací do tisku.

Berlín očekává, že řecký plán bude „logicky promyšlený, srozumitelný a přijatelný“, uvedl již dříve mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger.

Nyní se čeká, zda seznam reformních opatření schválí mezinárodní věřitelé, takzvaná trojka, tedy Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Ty by se měly k návrhům vyjádřit ještě dnes a svůj verdikt sdělit šéfovi euroskupiny, nizozemskému ministrovi financí Jeroenu Dijsselbloemovi. Ten vše později prodiskutuje během telekonference s dalšími 18 ministry financí eurozóny. Po jejich souhlasu musí ještě prodloužení úvěrového programu schválit národní parlamenty, popsal další postup server EUObserver.

Minulý týden dohodnutý úvěrový program odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu. Nová levicová vláda v Aténách tak dostala prostor do června k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.