Janukovyč nemohl vypovídat, cestu obžalovaných k soudu zmařili radikálové z Pravého sektoru

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) přesvědčujeukrajinského kolegu Viktora Janukovyče, že vstup do celní unie přinese jeho zemi více než deset miliard dolarů ročně
Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč
Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.
Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Lidé v ulicích Kyjeva požadují odstoupení či odvolání prezidenta Viktora Janukovyče za to, že odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.
44
Fotogalerie

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl jako svědek prostřednictvím videokonferenčního hovoru vypovídat před ukrajinským soudem o okolnostech krvavých událostí v Kyjevě během převratu v roce 2014. Přestože exprezident byl ve svém ruském exilu k výslechu připraven, jednání bylo kvůli nepokojům v ukrajinském hlavním městě odloženo na pondělí.

Soudní líčení, které mělo dnes začít, se má zabývat kauzou skupiny příslušníků zásahového oddílu Berkut, kteří mají podle obžaloby na svědomí smrt zhruba 50 lidí při demonstracích proti Janukovyčovi na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Celkem v únoru 2014 v centru Kyjeva zahynula stovka lidí, mezi nimi i policistů věrných promoskevskému Janukovyčově režimu. Sám bývalý prezident pod tlakem demonstrací z Kyjeva pod ochranou ruské rozvědky uprchl, nyní žije v ruském Rostově na Donu asi 100 kilometrů východně od ukrajinských hranic.

Obžalovaní, v jejichž kauze měl Janukovyč vypovídat, ale do soudní síně nedorazili. Při transportu z vazební věznice do soudní budovy kolonu vozidel zablokovala skupina militantních příslušníků ultrapravicového hnutí Pravý sektor, kteří auta vězeňské správy zastavili. Soud pak po marném čekání jednání odročil.



Na tiskové konferenci Janukovyč o zastřelených demonstrantech prohlásil, že je mu líto "chlapců, kteří zahynuli", ale pozastavil se nad tím, proč se nevyšetřuje smrt policistů, kteří také byli zastřeleni; v ulicích Kyjeva bylo v únoru 2014 podle agentury AP zabito 72 lidí a 13 policistů.

Odpovědnost za zločiny přičetl exprezident členům Pravého sektoru. Za svou největší chybu považuje, že nevyhlásil stanné právo a nepovolal armádu k potlačení radikálů, nenašel ale prý v sobě sílu vydat rozkaz ke krveprolití.



V odpovědi na dotaz, kolik peněz si odvezl z Ukrajiny, Janukovyč trval na tom, že z Ukrajiny uprchl pouze s "příručním zavazadlem", ačkoliv davy Ukrajinců omračoval luxus jeho rezidencí, kde se po jeho útěku pořádaly exkurze.

Výpověď Janukovyče je na Ukrajině očekávána s velkým zájmem, ale i se značnou skepsí. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko dnes označil výslech za propagandistickou operaci Kremlu, která žádné konkrétní poznatky nepřinese.

Do Rostova, odkud má Janukovyč hovořit, podle Lucenka dovezla Moskva mnoho ruských novinářských týmů, které budou referovat o "nezákonné kyjevské juntě," soudí Lucenko.

Stejný názor má i vlivný poradce ministra vnitra Zorjan Škirjak. "Janukovyč nepochybně celou noc studoval instrukce ruské tajné služby. Bez příkazu prezidenta Vladimira Putina by se k výpovědi nikdy neodhodlal," řekl Škirjak agentuře Unian a dodal, že jde o "absolutní znevážení soudu".