„Putin má Trumpa v hrsti.“ Američtí politici kritizují schůzku prezidentů

Společná konference Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

Společná konference Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Zdroj: ČTK

Rusko-americký summit mezi Trumpem a Putinem byl zahájen.
Ruský prezident dorazil na rusko-americký summit (16. 07. 2018, Helsinky).
Společná konference Vladimira Putina a Donalda Trumpa.
4
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump na summitu obhajoval vyjádření svého ruského protějšku Vladimira Putina, který vylučoval ovlivňování amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Některé americké politiky tím Trump pobouřil, kritika zaznívá i z řad jeho Republikánské strany. Politikům vadí, že se vymezoval proti hlediskům vlastních tajných služeb.

 

Putin uvedl, že ruský stát se nikdy nevměšoval vnitřních záležitostí Spojených států, tedy ani do voleb. Reagoval tak na otázky ohledně údajného ruského vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016. Putinova vyjádření podpořil i Trump, který ruský vliv ve své kampani odmítl, ačkoli FBI vměšování stále vyšetřuje.

"Prezident Putin řekl, že to není Rusko. Nevidím důvod, proč by mělo být," odpověděl Trump na otázku, zda důvěřuje svým tajným službám nebo ruskému prezidentovi.

Někteří američtí politici neskrývají rozčarování z toho, že prezident Donald Trump se podle nich při dnešním summitu se svým ruským protějškem nedokázal Vladimiru Putinovi postavit pokud jde o ruskou roli v amerických volbách. Trumpa kritizují nejen demokraté, ale také několik představitelů jeho Republikánské strany či někdejší šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan.

"Nejenže Trumpovy komentáře byly hloupé, on ho má Putin zcela v hrsti. Republikánští patrioti, kde jste?" uvedl na twitteru Brennan s tím, že Trumpovo vystoupení je možné označit za zradu.

Americké tajné služby trvají na svých závěrech, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech a že se snaží podkopat americkou demokracii. V prohlášení to podle agentury Reuters uvedl šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats.

Vůdce demokratů v Senátu USA Chuck Schumer je přesvědčen, že Trumpova prohlášení, která  po boku Putina učinil, povedou k posílení amerických protivníků a zároveň k oslabení obrany USA i spojenců. "Stranit prezidentu Putinovi před americkými bezpečnostními sbory, americkými armádními představiteli a americkými tajnými službami je neuvážené, nebezpečné a je to slabost," napsal Schumer na twitteru.

"Žádný předchozí prezident se takto zbytečně neponížil před tyranem," řekl podle BBC vlivný senátor John McCain. 

Ruský prezident soudí, že existují podmínky pro spolupráci s USA ohledně Sýrie, přičemž bezpečnost Izraele a mír na Golanských výšinách je třeba zaručit. Obě země mohou spolupracovat také při řešení humanitární krize v Sýrii. "Naši vojáci spolupracují (v Sýrii) docela dobře," poznamenal.

Kremelský šéf pochválil Trumpa za jeho jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pokroku, který se týká Korejského poloostrova, bylo podle ruského prezidenta dosaženo "v mnohém díky osobnímu vkladu prezidenta Trumpa," který se rozhodl pro spolupráci, nikoli pro konfrontaci.

Ruský prezident konstatoval, že s jednáním s Trumpem je "vcelku spokojen". "Dobře jsme si popovídali a doufám, že jsme se začali vzájemně více chápat. Jsem mu za to vděčný," řekl Putin.