Máte děti? Budete pracovat méně. Němci prosazují kratší týden

Německá vláda. Ministryně pro rodinu Manuela Schweisigová je na snímku vlevo

Německá vláda. Ministryně pro rodinu Manuela Schweisigová je na snímku vlevo Zdroj: CTK/AP

Rodina především. Německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová chce prosadit zkrácený pracovní týden pro mladé rodiče. Místo obvyklých 40 hodin týdně by si podle jejího návrhu měli odpracovat 32 hodin, tedy o jednu denní směnu méně. Cílem je lépe sladit profesionální a rodinný život.

„Práce na plný úvazek by měla být u rodičů přehodnocena. Plný úvazek rodičů s malými dětmi by neměl být 40 hodin, ale například 32 hodin,“ řekla sociální demokratka (SPD) v rozhovoru s deníkem Handelsblatt.

„Chci, aby oba rodiče měli týdenní pracovní dobu kratší. Proto bude partnerský příspěvek. Z daňových prostředků by mohla být část ušlé mzdy kompenzována,“ vysvětlila ministryně, která vychovává šestiletého syna.

„Právě ženy zažívají, že částečný úvazek je často vede do slepé uličky, když se po částečném úvazku chtějí vrátit k úvazku plnému, což dnes není možné. Proto jde i o to, zavést právní nárok na návrat z částečného úvazku na plný,“ doplnila ministryně další podrobnosti v rozhovoru s televizí ARD.

Konzervativci jsou proti

S nápady ministryně nesouhlasí konzervativní koaliční partneři, ani zaměstnavatelé. „Ptám se, kde na to vezme peníze,“ řekl v reakci šéf parlamentní frakce křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové Michael Fuchs.

Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK) namítá, že osm z deseti podniků už nabízí pružnou pracovní dobu a třetina jich zaměstnancům přispívá na péči o dítě. „Dodatečné zákonné nároky naopak v podnicích zabrání vhodnějším řešením,“ řekl deníku Passauer Neue Presse Achim Dercks z vedení DIHK.

Ze studie Institut pro hospodářský výzkum (DIW) však vyplývá, že nový rodičovský příspěvek by v počáteční fázi státní kasu zatížilo nanejvýš 140 miliony eur (přes 3,8 miliardy korun) ročně. To je výrazně méně než klasický rodičovský příspěvek, na který německý stát ročně vydává 4,6 miliardy eur.