Na východě Ukrajiny se opět bojuje, třináct vojáků zemřelo

Voják ukrajinské armády nedaleko Slavjansku.

Voják ukrajinské armády nedaleko Slavjansku. Zdroj: CTK

Třináct ukrajinských vojáků přišlo v noci na dnešek při útocích proruských separatistů na východě Ukrajiny, další dvě desítky vojáků utrpěly zranění. Ukrajinská a ruská média mezitím hlásí potyčky mezi vládními jednotkami a povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti.

„Podle našichinformací bylo 13 vojáků zabito a 17 zraněno v bojích u města Volnovacha (u Doněcka),“ řekl úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov

Reportéři agentury AP už dříve informovali, že viděli jedenáct mrtvých těl, tři spálené obrněné transportéry a další ohořelá vojenská vozidla po útoku rebelů. Svědci hovořili o třech desítkách raněných.

Vojáci podle ukrajinských médií padli do pasti povstalců u města Volnovacha, které leží v Doněcké oblasti zhruba na půl cesty mezi Doněckem a Mariupolem. „Teroristé použili obvyklou taktiku: jeden z mostů zablokovali provokatéři v civilu a za jejich zády spustili útočníci palbu na ukrajinské vojáky,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

Další voják zahynul a dva utrpěli zranění při útoku povstalců na přesouvající se vojenskou jednotku u města Rubižne v Luhanské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany se pochlubilo stahováním od hranic
Od hranic s Ukrajinou během uplynulých 24 hodin odjely čtyři vlaky s bojovou technikou a odletělo 15 nákladních letadel Il-76 s ruskými vojáky na palubě. Oznámilo to dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany.
Rozkaz ke stažení sil do stálých posádek vydal na počátku týdne ruský prezident Vladimir Putin. Podle jeho proto, aby se vyhnul obviněním z ovlivňování prezidentských voleb na Ukrajině, jejichž první kolo se má konat 25. května, a také v reakci na první kontakty mezi režimem v Kyjevě a jeho odpůrci na východě země.
Avšak ani NATO, ani Pentagon následně žádné známky stahování ruských vojsk nezaznamenaly. Rusko podle západních odhadů dříve rozmístilo v oblastech u rusko-ukrajinských hranic na 40.000 vojáků.

Rebelové: Vláda se snaží ovládnout co největší území kvůli volbám

List Ukrajinska pravda na svém webu s odvoláním na policejní mluvčí napsal, že v Luhanské oblasti se válčí i u města Lisičansk, kde vyletěl do povětří most přes řeku Severní Doněc. Vládní strana zde hlásí čtyři raněné, povstalci deset.

Vůdci rebelů předpokládají, že protivník se pokouší ovládnout co největší část povstaleckého území ještě před nedělními prezidentskými volbami, aby se i zde mohlo odehrát hlasování.

Předáci „Luhanské lidové republiky“ podle agentury ITAR-TASS dnes vyhlásili „válečný stav“ a „všeobecnou mobilizaci“ všech mužů ve věku od 18 do 45 let.

Vůdce povstalecké republiky Valerij Bolotov podle agentury Interfax-Ukrajina požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o zásah ruských „mírových“ jednotek kvůli „agresi ukrajinských vojsk“, ohrožující životy civilistů. Doufá, že ruští vojáci zasáhnou dříve, než v oblasti dojde k „humanitární katastrofě“.

Země se v blízké době zbaví teroristů, prohlásil prezident

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ve středu ohlásil začátek závěrečné fáze operace proti povstalcům na východě země a avizoval, že v nejbližší době armáda a Národní garda zbaví „teroristů“ města v Doněcké a Luhanské oblasti tak, aby se mohlo uskutečnit první kolo prezidentských voleb.

Předčasné hlasování o nové hlavě státu se na Ukrajině uskuteční už tuto neděli, ale podle mínění většiny komentátorů je provedení voleb v regionech ovládaných povstalci nereálné. V Doněcké oblasti se například podle středečních zpráv ústřední volební komise podařilo rozeslat jen 17 procent hlasovacích lístků, v sousední Luhanské asi třetinu. Velkou část volebních místností okupují ozbrojení povstalci.