Nájmy ve světových metropolích padají. Byty na Manhattanu jsou nejlevnější za sedm let

Byty a kanceláře na newyorském Manhattanu jsou nejlevnější od roku 2013. Nabídka volných bytů se tam meziročně ztrojnásobila.

Byty a kanceláře na newyorském Manhattanu jsou nejlevnější od roku 2013. Nabídka volných bytů se tam meziročně ztrojnásobila. Zdroj: David Vagaday/E15

Nájmy ve světových metropolích se kvůli pandemii prudce propadají.
San Francisco - Letos v září nájemné meziročně zlevnilo o 31 procent na 2285 dolarů, zhruba 52 tisíc korun měsíčně. Celostátně přitom nájmy klesly jen o půl procenta.
Luxusní londýnská čtvrť South Kensington. Pandemie a blížící se brexit stlačily ceny nájmů v nejdražších čtvrtích. V září meziročně spadly o 8,1 procenta.
Nabídka pronájmů aktuálně v Sydney převyšuje poptávku o třináct procent.
Singapur - výše nájmů v nejdražších čtvrtích metropole se oproti loňsku snížila o osm procent a celkově o sedmnáct procent vůči maximu z roku 2013.
6
Fotogalerie

Nejenom New York, Londýn, Sydney, ale i Praha. Nájmy v bytech uprostřed  světových velkoměst kvůli pandemii prudce klesají. V některých metropolích až o desítky procent. Pro nájemníky podle odborníků dokonce nastal ideální čas na smlouvání nájemného. „Jen hlupák právě nejedná o snížení nájmu,“ řekl agentuře Bloomberg Tim Lawless z americké společnosti CoreLogic, která sbírá a analyzuje obchodní a spotřebitelská data. 

„Nabídka je vysoká a obsazenost bytů se propadá,“ tvrdí Lawless. Mladí lidé, kteří se ze všech nájemníků stěhují nejčastěji, nemají podle něj důvod platit spousty peněz za bydlení v místech, která kvůli restrikcím přestala být centrem veškerého dění.

Ve všech velkoměstech také výrazně klesl počet zahraničních studentů a dalších skupin, jež obvykle zvedají poptávku po nájemních bytech. Zaměstnanci bank a technologických firem mohou stále častěji pracovat z domova, čímž ztrácejí potřebu bydlet poblíž práce.      

Nabízí se samozřejmě otázka, jak dlouho tento stav vydrží po opadnutí pandemie. Zatím se nicméně zdá, že řada lidí je ochotna do práce v centru dojíždět výměnou za větší prostor a pohodlnější bydlení v přírodě na předměstích. Výše nájmů a nemovitostí v těchto oblastech tak navzdory globální recesi vytrvale rostou.

New York

Ve Westchester County, hustě zalesněném okrese šedesát kilometrů severně od středu New Yorku, meziročně stoupla cena rodinných domů o šestnáct procent. Naproti tomu byty a kanceláře na Manhattanu jsou nejlevnější od roku 2013. Nabídka volných bytů se tam meziročně ztrojnásobila. Na konci září jich ve finančnickém centru a jedné z nejdražších amerických čtvrtí bylo k mání skoro šestnáct tisíc. Jejich střední hodnota meziročně klesla o jedenáct procent na 3036 dolarů měsíčně, tedy necelých sedmdesát tisíc korun. U garsonek byl pokles cen ještě vyšší. 

San Francisco

Kalifornské město mělo ještě nedávno jedny z nejdražších nájmů v Severní Americe. Není divu, když v její blízkosti sídlí největší technologické společnosti světa, například Google nebo Facebook. Poptávka po nájemních bytech byla loni tak vysoká, že někteří zaměstnanci firem ze Silicon Valley museli pobývat v pronajatých dodávkách a karavanech v ulicích San Franciska. To už však kvůli koronaviru neplatí. Letos v září nájemné meziročně zlevnilo o 31 procent na 2285 dolarů, zhruba 52 tisíc korun měsíčně. Celostátně přitom nájmy klesly jen o půl procenta.

Londýn

Pandemie a blížící se brexit, který odrazuje mezinárodní studenty a zaměstnance s časově omezenými kontrakty, stlačily ceny nájmů v nejdražších čtvrtích Londýna. V září meziročně spadly o 8,1 procenta, což je podle realitní společnosti Knight Frank nejstrmější pokles za posledních více než deset let.

„Zájemců je výrazně méně,“ potvrzuje Mark Wilson, odhadce bytů z londýnského West Endu. Průměrná výše měsíčního nájmu za byt v hlavním městě Velké Británie v září spadla na 1646 liber, necelých padesát tisíc korun.   

Sydney

Finančnímu centru Austrálie se zatím daří vyhýbat většímu počtu nakažených koronavirem. V celém Novém Jižním Walesu dosud zemřelo s touto nemocí jen 53 lidí. Ačkoli na plážích je s blížícím se létem stejně rušno jako obvykle, i tady šla průměrná cena nájmů kvůli omezenému cestování dolů. Nabídka převyšuje poptávku o třináct procent. Na jaře činil rozdíl dokonce šestnáct procent. Průměrný měsíční nájem tak nyní vyjde zhruba na 34 300 korun.     

Singapur

Městský stát v jihovýchodní Asii býval podobně jako Hongkong oblíbeným místem západních přistěhovalců. Jedno z nejdůležitějších obchodních, finančních a dopravních center světa však nyní stojí na prahu nejhorší ekonomické recese v dějinách a tamní vláda na konci léta vyzvala firmy, aby přijímaly více lokálních zaměstnanců. Výše nájmů v nejdražších čtvrtích metropole se oproti loňsku snížila o osm procent a celkově o sedmnáct procent vůči maximu z roku 2013. V současnosti se pohybuje kolem 1800 dolarů, necelých 42 tisících korun za měsíc. Na druhé straně prodeje domů dosahují nejvyšších čísel za poslední dva roky.

Praha

Stejný trend jako v zahraničí lze v uplynulých měsících vypozorovat v hlavním městě Česka, zejména na Praze 1. Průměrná cena nájmu v této městské části k říjnu 2020 meziročně klesla o 25,7 procenta. V celém městě je to pak 10,4 procenta. V současné době stojí v Praze metr čtvereční průměrně 319 korun na měsíc.