Nová ukrajinská garnitura rázně likviduje Janukovyčovo dědictví

Květiny u barikád v centru Kyjeva

Květiny u barikád v centru Kyjeva Zdroj: CTK/AP

Ztrážce barikády v Kyjevě
Vzpomínka na oběti nepokojů
Uctění oběti nepokojů na Ukrajině
Kyjev
Julija Tymošenková při projevu na kyjevském Majdanu
15
Fotogalerie
Během víkendu ukrajinský parlament revolučním tempem likvidoval po měsících nepokojů nevyhovující zákony, odvolával nepohodlné ministry a ohlašoval jejich trestní stíhání. Dohoda o nové vládní koalici a o složení dočasného kabinetu má být na světě do úterý. Strana regionů, která po roce 2010 bez potíží ovládala parlament, ztratila své vedení a je v rozkladu.

Prezident Viktor Janukovyč se v sobotu pokusil o útěk do Ruska. Jeho letoun z doněckého letiště po zásahu letištního personálu neodstartoval a prezident odjel na neznámé místo. Mohl pak jen bezmocně sledovat, jak ho drtivá většina sněmovny připravuje o poslední zbytky pravomocí.

Funkce Janukovyče dočasně převzal nový šéf parlamentu Oleksandr Turčynov a na 25. května sněmovna naplánovala předčasné volby hlavy státu.

Po sobotním jmenování nových ministrů vnitra a obrany parlament také odvolal ministry zahraničí, školství a zdravotnictví. Ministr pro daňovou správu Oleksandr Klymenko byl spolu s generálním prokurátorem Viktorem Pšonkou označen za stíhaného zločince, jehož před zatčením zachránila přestřelka jeho ochranky s policií.

Soboní převratné událoti na Ukrajině jsme sledovali

.

Vyšetřováno je dalších 34 lidí, kteří se v souvislosti s nedávnými krvavými srážkami bezpečnostních sil s demonstranty podle nového vedení prokuratury dopouštěli „masových vražd“.

Parlament jediným hlasováním zrušil Janukovyčovy justiční reformy, vrátil do své pravomoci jmenování soudců a se stolu smetl i jazykový zákon, který dal předloni menšinám právo užívat po ukrajinském i další místní jazyk.

Strana regionů Janukovyče zavrhla

Novou identitu hledá zdecimovaná Strana regionů, která se veřejně distancovala od svého čestného předsedy Janukovyče. Oligarchové, kteří v minulých letech podle médií štědře dotovali stranickou pokladnu, se snaží najít nového vůdce, který by stranu mohl vést do prezidentských voleb. Ze strany už ovšem odešlo přes sedmdesát poslanců a další odchod zvažují.

Tymošenková se do vysoké politiky nehrne

Charismatická opoziční vůdkyně Julia Tymošenková, která po sobotním propuštění z charkovské vězeňské nemocnice sleduje dramatické dění z invalidního vozíku, se zatím do velké politiky výrazněji zapojit nehodlá. Příští dny chce strávit u své matky v Dněpropetrovsku, s níž se kvůli věznění dva a půl roku neviděla. Protivládní aktivisty vyzvala k pokračování v protestech, dokud nebudou zvoleni politici, kteří si zaslouží jejich důvěru.

Tymošenková popřela, že by už padlo rozhodnutí o její kandidatuře v prezidentských volbách. Dementovala i zprávy o tom, že je jednou z hlavních uchazeček o uvolněný post premiéra. Nikdo s ní prý o takové nabídce nejednal a nepřeje si, aby se s ní počítalo.

Rusko s uvolněním peněz vyčkává

Kreml zatím k situaci na Ukrajině vytrvale mlčí a komunikaci se západním sousedem svěřuje poslancům Státní dumy, nanejvýš ministerstvu zahraničí. Šéf diplomacie Sergej Lavrov v sobotu kritizoval vzniklou situaci v telefonickém rozhovoru s partnery z Berlína, Varšavy a Paříže. Právě oni totiž zprostředkovali páteční dohodu Janukovyče s opozicí, kterou podle Lavrova povstalci nedodržují.

Dnes Moskva oznámila, že se na Ukrajinu pokusí dostat zmocněnec pro lidská práva, jehož průzkumnou misi už ovšem Kyjev jednou zakázal. Emisar Andrej Jurov má do Kyjeva odjet příští týden. Rusko zároveň dalo najevo, že neuvolní další částku finanční pomoci Ukrajině, dokud v Kyjevě nebude zformována nová vláda.

Ukrajina se nesmí rozpadnout

V ukrajinském parlamentu dnes jednala delegace 12 poslanců Evropského parlamentu. Její členové se chtějí setkat i s Tymošenkovou. ČTK to telefonicky sdělil jeden z členů delegace, český europoslanec Libor Rouček. „Naším cílem je získat co nejvíce informací od lidí, kteří na Ukrajině rozhodovali nebo do budoucna rozhodovat budou,“ řekl Rouček.

Český prezident Miloš Zeman i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kladou důraz na zabránění rozpadu Ukrajiny a na vytvoření nové vlády v Kyjevě. Zachování územní celistvosti země je podle nich důležité. Nadále platí i obecné pozvání nejvyššího představitele Ukrajiny do Prahy. Podle Zaorálka dosavadní prezident Viktor Janukovyč už ale ztratil svou legitimitu.

Dramatický víkend na Ukrajině
PÁTEK:
- Prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení politické krize. Podle ní má být do 48 hodin po podpisu přijat zvláštní zákon obnovující platnost ústavy z roku 2004, do 10 dnů vytvořena koaliční vláda národní jednoty a do prosince se mají konat prezidentské volby podle nového volebního zákona.
- Parlament zrušil trestnost skutku, za nějž byla v roce 2011 odsouzena na sedm let do vězení expremiérka Julija Tymošenková.
SOBOTA:
- Předseda parlamentu Volodymyr Rybak odstoupil, nahradil ho poslanec strany Vlast Oleksandr Turčynov. Demisi podal i místopředseda sněmovny Ihor Kaletnik.
- Poslanci rozhodli, že prezident Janukovyč už není schopen vykonávat své ústavní povinnosti a na 25. května vyhlásili nové prezidentské volby. Janukovyč už předtím označil všechna rozhodnutí parlamentu za nezákonná, rezignovat odmítl a vývoj událostí označil za státní převrat.
- Janukovyč se pokusil uprchnout ze země, ale správa letiště v Doněcku mu útěk zmařila; nyní se skrývá. Z Doněcku chtěli odletět ze země i parlamentem sesazení - ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, generální prokurátor Viktor Pšonka a ministr daňové správy Oleksandr Klymenko. Zacharčenko neměl potřebné dokumenty a letiště tedy opustil. Pšonka a Klymenko, na něž je vydán zatykač, díky své ochrance po přestřelce uprchli.
- Parlament schválil zákon umožňující propustit z vězení expremiérku Juliji Tymošenkovou bez souhlasu prezidenta. Poté, co opustila věznici v Charkově, Tymošenková oznámila, že bude kandidovat na prezidentku; v neděli ale informaci dementovala, stejně jako vyvrátila zprávy, že se bude ucházet o místo dočasného premiéra.
- Parlament zahájil sestavování přechodné vlády, na níž by se měl dohodnout do úterý. Do čela ministerstva vnitra již poslanci jmenovali opozičního politika Arsena Avakova. Jako kandidáti na premiéra přechodné vlády jsou zmiňováni opoziční předák Arsenij Jaceňuk a poslanec a vlivný podnikatel Petro Porošenko.
- Nové vedení ministerstva vnitra zahájilo vyšetřování asi 34 vysokých ministerských úředníků kvůli podezření z podílu na útocích proti demonstrantům v centru Kyjeva.
- Ministr obrany Pavlo Lebeděv na odvolání nečekal a uprchl na poloostrov Krym.
- Poslanci schválili též rezoluci o nepřípustnosti separatismu, který označili za zločin.
- V Charkově se konal sjezd zastupitelů z ruskojazyčných oblastí Ukrajiny, který zpochybnil legitimitu ústředního parlamentu v Kyjevě a rozhodl o tom, že převezme odpovědnost za „dodržování ústavního pořádku“ na jihovýchodě země.
- Po ostatních západoukrajinských regionech se k opozici připojila i Zakarpatská oblast s centrem v Užhorodu.
NEDĚLE:
- Vedení bývalé vládní Strany regionů se distancovalo od svého čestného předsedy Viktora Janukovyče a obvinilo ho a jeho „bezprostřední okolí“ z odpovědnosti za smrt více než 80 lidí při střetech demonstrantů s policií v Kyjevě v uplynulém týdnu.
- Poslaneckou frakci Strany regionů opustilo nejméně 72 zastupitelů. O novém lídrovi strany údajně jedná nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se skupinou ukrajinských plynařských magnátů. Média tipují jako nového předsedu strany finančníka a bývalého vicepremiéra Serhije Tihipka.
- Silná kyjevská organizace Strany regionů se sešla na mimořádné konferenci a doporučila obvodním buňkám, aby zvážily rozpuštění. Celé kyjevské vedení už stranu opustilo.
- Parlament zrušil platnost jazykového zákona z roku 2012, který povoloval užívání druhého jazyka v regionech s více než desetiprocentní národnostní menšinou. Krok může vyvolat protesty v ruskojazyčných regionech na jihu a východě Ukrajiny, ale i v západoukrajinských oblastech se silnou maďarskou menšinou.
- Poslanci dočasně pověřili výkonem prezidentské funkce předsedu parlamentu Oleksandra Turčynova. Z postu ministra zahraničí odvolali Leonida Kožaru, který asi uprchl ze země a údajně s sebou odvezl i veškerou finanční dokumentaci rezortu. Parlament odvolal též ministry školství a zdravotnictví.