Odchod Dzurindy a Mikloše ohrožuje klub SDKU-DS

smutný Mikuláš Dzurinda po porážce ve volbách neskrýval smutek

smutný Mikuláš Dzurinda po porážce ve volbách neskrýval smutek Zdroj: e15 - Anna Vackova

Ze Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany (SDKUDS) odcházejí bývalý premiér a dlouholetý předseda partaje Mikuláš Dzurinda a exministr financí Ivan Mikloš. Kritizují současné vedení strany za to, že nedokázalo zastavit úpadek partaje. Poslanecký klub SDKU-DS je tak v ohrožení.

Oba zákonodárci jsou ale připraveni jednat o jeho udržení. „Po neúspěšném volebním výsledku v roce 2012 došlo k výměně vedení s ambicí restartovat politiku SDKU-DS a vrátit ji důvěru, kterou požívala během prvních deseti let působení. Dnes po dvou letech a vícerých volbách se zdá, že tato ambice zůstává nenaplněná,“ uvedli politici v písemném stanovisku.

Dodali, že nechtěli přispívat k medializovaným spekulacím o vnitrostranických sporech a možné výměně vedení. Deník Sme uvedl, že místopředsedu strany Ivana Štefance rozhodnutí Dzurindy a Mikloše překvapilo, dozvěděl se o něm prý až z médií. Politologové podotýkají, že odchod dvojice otvírá dveře pro možný návrat expremiérky Ivety Radičové do politiky.

Dzurinda rezignoval po minulých parlamentních volbách, v nichž strana získala šest procent a ztratila více než dvě stě tisíc hlasů. Na jeho místo nastoupil župan Bratislavského kraje Pavol Frešo. Na sklonku minulého roku SDKU-DS opustila trojice poslanců včetně Magdy Vášáryové, argumentovali obavami o budoucnost strany.

V prezidentských volbách zcela propadl jí podporovaný kandidát Pavol Hrušovský. V nedávném hlasování o složení europarlamentu získalo uskupení téměř osm procent a skončilo na třetím místě.