Řecko dostalo poslední šanci. Eurozóna mu odepíše třetinu dluhu

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Evropští činitelé pracují na posledním plánu jak udržet Řecko v eurozóně. Agentuře Reuters to řekl zdroj z Evropské unie, podle něhož by v rámci druhé restrukturalizace řeckého dluhu centrální banky jednotlivých zemí eurozóny odepsaly až 30 procent hodnoty řeckých dluhopisů.

Zadlužení Řecka by se pak snížilo na úroveň, s kterou si země v budoucnu poradí sama. Obrovské ztráty už v rámci druhé restrukturalizace řeckého dluhu utrpěli soukromí věřitelé. Ti odepsali více než polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, stále to ale nestačí. Zadlužení Řecka je vzhledem k výkonu jeho ekonomiky tak vysoké, že země by se dříve či později dostala do dalších problémů. Eurozóna chce proto takové možnosti zamezit.

Nová snaha o snížení dluhu Řecka by mohla vést k tomu, že se Řecko zbaví dluhové zátěže v objemu 70 až 100 miliard eur. O těchto částkách hovoří více zdrojů, na které se Reuters odvolává. Pokud se podaří záměr prosadit, zadlužení Řecka by kleslo na zhruba 100 procent hrubého domácího produktu. S takovým dluhem by Řecko nemělo mít vážnější problémy.