Rozpočet Německa skončí v přebytku, pomohou vyšší daňové příjmy

německý ministr financí Wolfgang Schäuble

německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německé ministerstvo financí očekává letos rozpočtový přebytek ve výši nejméně pět miliard eur (135 miliard korun), zejména díky vládním příjmům z daní, které jsou vyšší, než se odhadovalo. Napsal to dnes německý týdeník Der Spiegel. Berlín původně pro letošek plánoval druhý rok po sobě vyrovnaný rozpočet.

Mluvčí ministerstva zprávu týdeníku komentovat odmítl. Poukázal ale na měsíční zprávu svého úřadu, která ukázala za červenec nárůst daňových příjmů o 8,6 procenta.

Příjmy z daní zvyšuje ekonomický růst a dobrá situace na pracovním trhu. K jejich nárůstu přispěly i výnosy z aukcí frekvencí pro mobilní operátory, uvedl Spiegel. Na druhé straně někteří politici upozorňují na nutnost zvýšených výdajů v souvislosti s přílivem mimoevropských běženců do země.

Ministr financí Wolfgang Schäuble počátkem července oznámil, že Německo bude v příštím roce hospodařit znovu s vyrovnaným rozpočtem a příjmy i výdaje dosáhnou 312 miliard eur. Meziročně se objem rozpočtu zvýší o 3,4 procenta, což podle Schäubleho odpovídá očekávanému růstu nominálního HDP, do nějž se započítává inflace.

Graphical visualization of De Government Budget

Pokud Německo vytvoří letos přebytek, měl by jít na umoření státního dluhu, jehož výše dosahuje zhruba 1,3 bilionu eur. Berlín zatím absolutní snižování dluhu neplánuje, má ale klesat jeho klíčový ukazatel poměru k ekonomickému výkonu země. Ministr uvedl, že příští rok by měl dluh sestoupit pod hranici 70 procent a do deseti let pod 60 procent HDP.

Německo loni poprvé od roku 1969 hospodařilo s vyrovnaným rozpočtem. Takzvané „černé nuly“ dosáhlo o rok dříve, než ministerstvo financí plánovalo.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 1,6 procenta z úrovně 1,2 procenta v prvním čtvrtletí. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.