Šefka MMF se zpovídá u soudu. Spojenec Sarkozyho díky ní získal stamiliony eur

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagerdeová dnes svědčila u soudu kvůli platbě, kterou jako francouzská ministryně financí v roce 2007 urovnala vleklý spor s francouzským podnikatelem. Spojenec tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho díky ní získal stovky milionů eur eur.

Francouzský soud vyšetřuje, zda Lagardeová nezneužila své pravomoci, když se rozhodla vleklý soudní spor s kontroverzním podnikatelem Bernardem Tapiem ukončit pomocí arbitráže. Ta byznysmena obohatila o odškodnění 403 milionů eur. Lagardeová jakoukoli chybu popírá.

Soudní slyšení bylo odloženo do pátku, podle francouzských justičních zdrojů bude zřejmě Lagardeová brzy obviněna. Vyšetřovatelé ji nepodezírají z toho, že by z odškodnění sama profitovala. Jak uvedl mluvčí francouzské vlády, formální obvinění by ohrozilo setrvání Lagardeové v čele MMF.

Lagardeová není první hlavou MMF, která má potíže se zákonem. Ve vedení MMF nahradila Dominiqua Strausse-Kahna, který byl obviněn ze znásilnění hotelové pokojské v New Yorku. Obvinění bylo později staženo, Strauss-Kahn ale nyní čelí dalším obviněním ve Francii včetně kuplířství. Španělský soud stíhá exšéfa MMF Rodriga Rata kvůli podvodům, které souvisejí s kolapsem banky Bankia.

Tapie získal více, než by mu přiznal soud

Spor francouzské vlády s Tapiem vypukl před dvaceti lety. Podnikatel tehdy prodal svůj podíl ve výrobci sportovního oblečení Adidas bance Credit Lyonnais. Tehdy státní finanční ústav jej vzápětí s vysokým ziskem dál prodal. Tapie tvrdí, že banka jej podvedla.

Za pravdu mu dal i arbitrážní soud, který mu přiznal odškodnění 45milionů eur, 240 milionů eur pro jeho věřitele a dalších přibližně 100 milionů eur na úrocích. Lagardeová odmítla rozhodnutí arbitra napadnout s tím, že „velká většina peněz“ by se do státní kasy měla vrátit, protože Francie byla jedním z Tapieho věřitelů. Podnikatel přitom získal výrazně vyšší odškodnění, než jaké by mu pravděpodobně přiznaly francouzské soudy.

Nevhodné načasování

Soudní řízení přichází pro Lagardeovou ve velmi nevhodnou dobu. Kromě dozoru nad záchrannými plány několika zemí eurozóny musí nyní MMF řešit půjčku pro Egypt a vyjednávat s rozvojovými zeměmi, které si chtějí založit vlastní rozvojovou banku.

Lagardeová je i jako šéfka MMF jedním z nejpopulárnějších francouzských pravicových politiků. Podle některých by se Lagardeová mohla stát vůbec první francouzskou prezidentkou, především díky tomu, že se dokázala vyhnout vnitřnímu boji uvnitř UMP, největší francouzské pravicové strany, po loňské prohře v prezidentských volbách. Sama Lagardeová možnost kandidatury odmítá. Její mandát u MMF ale vyprší v roce 2016, rok před příštími francouzskými prezidentskými volbami.