Slovensko bude muset škrtat a šetřit

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Národní banka Slovenska (NBS) snížila odhad růstu slovenské ekonomiky pro letošního rok na 1,3 procenta. Učinila tak v rámci aktualizace své prosincové prognózy, kdy ještě očekávala růst ve výši 1,6 procent. K podobné revizi přistoupil i Institut finanční politiky při Ministerstvu financí SR. Ten podle aktuální předpovědi odhaduje, že slovenská ekonomika letos poroste o 1,2 procent, což je o 0,9 procent méně, než odhadoval ještě loni v září.

Hospodářství Slovenska by mělo růst pomaleji i v dalších letech. Pro rok 2014 upravil resort financí prognózu směrem dolů o 0,6 procent na aktuálních 2,9 procent a 0,3 procent ubral i u odhadu pro rok 2015, kdy by měla slovenská ekonomika růst o 3,3 procenta. NBS se nicméně domnívá, že těchto čísel dosáhne Slovensko již v příštím roce.

„Dluhová krize v eurozóně měla v minulých měsících nepříznivý vliv na ekonomiky našich obchodních partnerů a čím dál více se týká i Slovenska. V roce 2013 se to projeví výrazněji, než loni a to vzhledem k tomu, že slabá poptávka ze zahraničí již nebude kompenzovaná spuštěním nové produkce automobilek,“ uvádí se v komentáři Institutu finanční politiky.

Spotřeba slovenských domácností bude zřejmě i nadále v útlumu a to kvůli vývoji mezd a nezaměstnanosti. Ta by měla letos stoupnout u našich východních sousedů na 14 procent. V dalších letech by však měla opět klesat k úrovni 12 procent, kterou dosáhne pravděpodobně opět v roce 2016.

Podle odborníků však Slovensko čeká v nejbližších třech letech více škrtů, než tomu bude u jiných zemí střední a východní Evropy. Země musí snížit strukturální deficit veřejný financí z loňských 4,6 procenta výkonu ekonomiky na 0,5 procent v roce 2015. Jinak Slovensku hrozí pokuta ve výši 70 milionů eur vyplývající z fiskálních pravidel v eurozóně. Jak uvádí deník Pravda, důvodů tohoto stavu je několik. Jednak krize v roce 2009, která silně zasáhla otevřenou slovenskou ekonomiku.

Svůj podíl má na tom však i první vláda Roberta Fica, která v době, kdy se ekonomice dařilo „dostatečně nešetřila“. Slovensko ztratilo co do konsolidace veřejných financí čas mj. i kvůli volbám, které se konaly v letech 2010, ale i 2012.