Spojené státy omezí vývoz čipů do Číny, Rio Tinto převezme kanadského těžaře mědi

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Sídlo společnosti Nvidia v kalifornské Santa Clara
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 244. den roku, svátek mají Linda a Samuel, před 37 lety objevil americký oceánograf Robert D. Ballard vrak Titanicu.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne. 

✅ Rio Tinto převezme kanadského těžaře mědi

Těžařská společnost Rio Tinto se dohodla na koupi zbývajícího podílu 49 procent v kanadském těžaři mědi Turquoise Hill Resources za 3,3 miliardy dolarů (80,8 miliardy korun). Zajistila si tak přímé vlastnictví obřího projektu na těžbu mědi Oyu Tolgoi v Mongolsku, oznámila Rio Tinto. Turquoise Hill vlastní podíl 66 procent v jednom z největších známých světových ložisek mědi a zlata na světě, které se nachází 550 kilometrů jižně od mongolského hlavního města. Zbývajících 34 procent v projektu Oyu Tolgoi vlastní mongolská vláda.

✅ Čínská letadla vstoupila v srpnu přes 400krát do vzdušného prostoru Tchaj-wanu

Čínská letadla za srpen vstoupila do tchajwanské zóny vzdušné obrany celkem 446krát. To je vyšší údaj než za celý rok 2020. Za prvních osm měsíců letošního roku Tchaj-wan zaznamenal 1068 narušení své obrané zóny, což je o zhruba 100 případů více než za celý loňský rok. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na údaje tchajwanského ministerstva obrany. Čína uspořádala v reakci na návštěvy vysokých amerických činitelů u ostrova, který považuje za odpadlickou provincii, rozsáhlé letecké a námořní manévry.

✅ Washington nařídil omezit vývoz výkonných čipů do Číny

Americká vláda nařídila dvěma předním výrobcům čipů, aby omezili vývoz svých výkonných produktů do Číny. Společnost Nvidia oznámila, že ji americké úřady informovaly o změnách pravidel vývozu čipů do asijské země a podobnou informaci potvrdila i společnost AMD, napsala agentura Reuters. Cílem opatření je Číně ztížit přístup k technologiím, které by mohla využít ve vojenské oblasti. Společnost Nvidia ve středu informovala, že jí nová pravidla znemožňují vývoz výkonných čipů řady A100 a H100, což by podle firmy mohlo vést až k 400 milionů dolarům (téměř deset miliard korun) ztrát z neuskutečněných prodejů. Svým čínským zákazníkům se tak bude firma snažit nabídnout jiný druh výrobku. Konkurenční společnost AMD se domnívá, že nová pravidla neumožní vývoz do Číny čipů druhu MI250, což by ale nemělo mít žádný hmotný dopad na podnikání firmy.

✅ Ruská armáda čelí na Ukrajině vážnému nedostatku personálu, tvrdí Spojené státy

Ruská armáda čelí na Ukrajině vážnému nedostatku personálu. Napsaly to agentury Reuters a AP s odkazem na informace amerických tajných služeb. Rusko se proto snaží různými způsoby posílit nábor vojáků, kteří půjdou bojovat na Ukrajinu. Moskva se podle tajných služeb snaží rekrutovat na ukrajinském území také zločince s příslibem finanční odměny a prominutí trestu. „Ruská armáda čelí závažnému nedostatku personálu na Ukrajině,“ řekl agenturám představitel americké vlády s odkazem na poznatky tajných služeb. Podle něj se ruská armáda snaží zvýšit své stavy na Ukrajině rychlejším návratem do boje zraněných vojáků, využíváním lidí ze soukromých bezpečnostních agentur nebo nabídkou různých bonusů vojákům základní služby za to, že se přihlásí do jednotek na frontě.

Stane se dnes

  • Ruský prezident Vladimir Putin navštíví Kaliningrad. S gubernátorem má probrat problémy tranzitu zboží do toho ruského území na březích Baltu obklopeného Litvou a Polskem. 
  • Mimořádné zasedání Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Jednat bude o posilujících dávkách modifikovanými vakcínami firem Pfizer-BioNTech a Moderna, zacílenými proti koronavirové variantě omikron.
  • Americký prezident Joe Biden večer přednese projev o stavu demokracie, práv a svobod v USA a o rizicích, kterým čelí.
  • Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess končí ve funkci. Nahradí jej dosavadní šéf automobilky Porsche Oliver Blume.

Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený