Ukrajina drží smutek. Prostořeký ministr zahraničí naštval Moskvu

Demonstranti před ruskou ambasádou v Kyjevě

Demonstranti před ruskou ambasádou v Kyjevě Zdroj: CTK/AP

Na Ukrajině byl v neděli vyhlášen státní smutek za 49 obětí sobotního sestřelení armádního letadla na luhanském letišti. Po tragédii napadl rozhořčený dav v Kyjevě ruskou ambasádu. K demonstrantům se připojil i ukrajinský ministr zahraničí, jehož nekorektní výroky na adresu Vladimira Putina znechutily Kreml. Na východě země dál pokračovaly boje s radikály.

Povstalci ve východoukrajinském Slavjansku se pokusili prorazit obklíčení a zaútočili na kontrolní posty bojovníků Národní gardy. Útok se ale radikálům, na místě zůstali tři mrtví. Přestřelky a minometné ostřelování hlásí ukrajinská média také z Luhanska.

Porošenko slíbil tvrdou odplatu

V poledne Ukrajinci uctili památku mrtvých minutou ticha. Vlajky na státních budovách byly spuštěny na půl žerdi a televizní kanály zrušily vysílání zábavných pořadů. Prezident Petro Porošenko pohrozil útočníkům na letadlo tvrdou odvetou, v kyjevském parlamentu prý sílí volání po vyhlášení výjimečného stavu ve východních regionech.

Iljušin sestřelili povstalci ze samozvané republiky
K útoku na ukrajinský letoun se už v sobotu přihlásila samozvaná Luhanská lidová republika. Její mluvčí Oksana Čigrinová uvedla, že armádní letoun porušil nařízení lidového gubernátora Valerije Bolotova o bezletové zóně nad Luhanskem. V Bolotovově rozkazu se údajně uvádí, že proti narušitelům mají být přijata příslušná opatření.
„Devátého června jsem vydal dekret o bezletové zóně nad Luhanskou lidovou republikou. Ignorovali to. O čtyři dny později naše protivzdušné jednotky sestřelily Il-76, který převážel vojenskou techniku, munici a posily do našeho týlu,“ řekl lidový gubernátor. Nevyloučil, že incident může armáda využít k dalšímu zesílení akcí proti civilnímu obyvatelstvu.

Po sestřelení dopravního letounu Il-76 dav rozhořčených demonstrantů napadl v sobotu ruské velvyslanectví v Kyjevě. Házel na areál ambasády kamení, zápalné lahve a dělobuchy, poškodil také několik aut a vyvrátil vstupní dveře. Místo ruské se na stožáru u velvyslanectví objevila ukrajinská vlajka.

Naštvaný Kreml

Moskvu incident naštval natolik, že v noci na dnešek požádala o svolání Rady bezpečnosti OSN, žádost ovšem delegáti západních států vetovali. Jejich krok vyvolal prudkou reakci ruských poslanců, kteří obvinili Radu bezpečnosti z krádeže mezinárodního práva.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov si dnes na postup Západu stěžoval v telefonátu kolegům z Německa a Francie Franku-Walteru Steinmeierovi a Laurentu Fabiusovi. Podle poslance Leonida Kalašnikova byly „normy mezinárodního práva nahrazeny politickými intrikami západních států“.

Nekoretní ministr

Oleje do ohně přililo také video zveřejněné na serveru YouTube. Ministr zahraničí Andrij Deščycja, který v sobotu večer přišel demonstranty před ruské velvyslanectví uklidnit, se na něm připojuje k posměšnému popěvku hrubě urážejícímu prezidenta Vladimira Putina.

„Říkám snad, že jsem proti protestům? Jsem naopak pro. Jsem tu s vámi a volám 'Rusko pryč z Ukrajiny'! Ano, Putin je čurák, ano,“ prohlásil ministr a poslední větu pak s demonstranty skandoval.

Deščycjovo chování vyvolalo v Moskvě znechucení. Podle ruského ministerstva zahraničí tato epizoda jen ukazuje, jací lidé se v Kyjevě dostali k moci po pádu prezidenta Viktora Janukovyče.

„Je to mimo jakýkoli komentář,“ řekl moskevskému rozhlasu zmocněnec ministerstva pro lidská práva Konstantin Dolgov. „Pokud si ministr zahraničí dovolí v přítomnosti kamer takové věci, pak si musí uvědomit, jaké závěry z toho poplynou, co bude následovat. Je to samozřejmě pobuřující,“ řekl Dolgov.

„Nedovedu si představit, jak kdokoli, a už vůbec ne představitel Ruska, s ním zasedne za jednací stůl po podobných výlevech,“ doplnil kolegu poslanec Kalašnikov.