Ukrajinští rebelové nabízejí výměnu: pozorovatelé OBSE za vězněné povstalce

V okolí Slavjansku pokračují boje

V okolí Slavjansku pokračují boje Zdroj: ctk/ap

Při nočních bojích ve východoukrajinském Slavjansku zahynuli dva civilisté a další čtyři utrpěli zranění. Dnes to podle agentury DPA oznámili proruští separatisté, Kyjev informaci nicméně nepotvrdil. Rebelové podle agentury Interfax dnes naznačili, že jsou ochotni skupinu čtyř zadržovaných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyměnit za vězněné separatisty.

Střety jsou hlášeny také z obce Djakove u hranic s Ruskem, kde podle ukrajinské armády při nočním útoku ozbrojenců na zařízení pohraniční stráže byli zraněni tři vojáci.

Zatímco vzbouřenci tvrdí, že ve Slavjansku se opět bojovalo, v Doněcku, dalším vzbouřeneckém centru, panuje relativní klid. Armáda oznámila, že v noci asi 80 ozbrojenců zaútočilo na hraničářský post Djakove v Luhanské oblasti. Vládní síly se podle armády ocitly pod palbou z granátometů, ozbrojence ale nakonec přinutily se stáhnout. Do tamního boje nasadila armáda jednu stíhačku Su-27.

Nadále zůstává nejasný osud čtyř inspektorů OBSE působících v Doněcké oblasti. Skupiny, kterou tvoří Dán, Estonec, Švýcar a Turek, se separatisté zmocnili v pondělí. Nyní prý samozvaná Doněcká lidová republika zvažuje, že je propustí výměnou za rebely, které ukrajinské jednotky zadržely. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Do vyjednávání se zapojila i Moskva

Stálý ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin oznámil, že Rusko se do vyjednávání zapojilo. „Propuštění se protahuje,“ řekl Kelin s tím, že nedokáže odhadnout, kdy bude případ vyřešen. Dodal, že Moskva udržuje se separatisty kontakt pomocí internetového komunikačního programu Skype.

Zástupce OBSE Wolfgang Ischinger, který se znesvářené strany na Ukrajině snaží přimět k dialogu, v rozhovoru s německou televizí ZDF řekl, že mezinárodní organizace z obav o životy svých pracovníků zvažuje stažení pozorovatelů ze země. Moskva dnes tyto úvahy OBSE kritizovala.

„Při záměrně zesílené trestné operaci Kyjeva ve východní části země je nezbytné, aby se zintenzívnila činnost mezinárodních pozorovatelů,“ uvedla ruská diplomacie. Rusko zásah ukrajinských vojáků označuje za trestné tažení, Kyjev naopak hovoří o protiteroristické operaci.

Mezitím se dnes čečenský vůdce Ramzan Kadyrov opětovně ohradil proti obviněním, že na vzbouřeném východě Ukrajiny bojují jím vyslané zvláštní čečenské jednotky, jak tvrdí Kyjev. Připustil ale, že v řadách rebelů je podle jeho odhadu 14 Čečenců, kteří na Ukrajinu odjeli z vlastní vůle.

Pavel Kopecký: Porošenkova nová Ukrajina