Už brzy mohou v USA chybět nová auta, výrobci kvůli nedostatku čipů naléhají na Bidena

Továrna GM

Továrna GM Zdroj: GM

Továrna GM
Továrna GM
Ford Motor
General Motors
5
Fotogalerie

Američtí výrobci aut naléhají na vládu, aby pomohla vyřešit přetrvávající problém s nedostatkem čipů. Varují, že odstávky výroby kvůli těmto potížím mohou snížit letošní produkci osobních a lehkých nákladních vozů v zemi o téměř 1,3 milionů kusů. Už v tomto čtvrtletí by podle expertů citovaných AFP mohly nastat problémy s uspokojením poptávky s tím, jak se postupně vyprazdňují skladové zásoby aut.

Automobilky chtějí, aby část peněz, které vláda plánuje vyčlenit na řešení globální nouze na poli polovodičů, byla vyhrazena na čipy do aut. Prezident Joe Biden už v únoru nařídil několik opatření, které mají pomoci problém zažehnat. Slíbil také, že se pokusí zajistit 37 miliard dolarů na financování výroby žádaných součástek ve Spojených státech. Nedávno představený infrastrukturní balík počítá dokonce s padesáti miliardami.

„Vzhledem k důležitosti čipů pro současnou automobilovou výrobu a budoucí inovace by bylo politováníhodné, kdyby žádné prostředky nebyly použity na zvýšení odolnosti automobilových dodavatelských řetězců prostřednictvím výstavby nových továren na čipy vhodné do aut,“ vyjádřil se podle agentury Bloomberg John Bozzella z Aliance pro automobilové inovace. Ta reprezentuje velké výrobce jako Ford Motor, General Motors či Stellantis. 

Nedostatek čipů dopadá na řadu odvětví, automobilový průmysl patří k nejvíce zasaženým. Mnoho z automobilek loni kvůli koronaviru utlumilo výrobu. Když ji chtělo naplno obnovit, zjistilo, že o čipy musí tvrdě válčit především s výrobci spotřební elektroniky. Výsledkem jsou další odstávky. Kupříkladu Stellantis zavřel koncem minulého měsíce pět svých továren v USA, Kanadě a v Mexiku přinejmenším do poloviny dubna.

V USA se loni podle statistik Mezinárodní organizace výrobců motorových vozidel vyrobilo necelých devět milionů aut. V předpandemickém roce to bylo téměř jedenáct milionů. Prodej vozů v zemi jde ale v současnosti nahoru. V letošním prvním čtvrtletí stoupl meziročně o jedenáct procent na téměř čtyři miliony.

„Spotřebitelská důvěra a útraty se budou nadále zvyšovat díky stimulům, stoupající míře proočkovanosti a postupnému otvírání ekonomiky. Poptávka po autech by měla zůstat silná po celý rok,“ řekla AFP Elaine Buckbergová z GM.