Ve Francii začalo druhé kolo parlamentních voleb

volby ve Francii

volby ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Ve Francii dnes začalo druhé kolo voleb do parlamentu, které rozhodne o tom, zda dolní sněmovnu ovládne levice. Šest týdnů po prezidentských volbách, v nichž zvítězil François Hollande, se hraje také o to, jestli jeho Socialistická strana (PS) získá dostatek křesel na to, aby parlamentní většinu složila sama.

Volební místnosti se v celé kontinentální Francii otevřely V 8:00 SELČ, první odhady výsledků se čekají krátce po 20:00 SELČ, kdy se zase uzavřou. Obyvatelé francouzských zámořských území volili už v sobotu.

Už první kolo voleb, které se uskutečnilo před týdnem, ukázalo nové rozložení sil na francouzské politické scéně. Zatímco pravice u voličů oproti minulým volbám propadla, levice si může dělat naděje, že po horní komoře ovládne i tu dolní.

Z dosavadních výsledků a průzkumů vyplývá, že socialisté mohou v 577členném Národním shromáždění získat 283 až 329 křesel. K dosažení většiny jim přitom stačí 289 poslanců. Hollandeova mateřská strana tak bude hrát zejména o to, zda dá většinu dohromady sama, anebo bude potřebovat další levicové spojence. V každém případě otevře úspěch levice Hollandeovi snadnější cestu k prosazení jeho programu, v němž kromě jiného slíbil zmírnit dopady úsporných opatření na obyvatele a prosazovat změny orientace v Evropské unii.

Pravicová opozice v čele se Svazem pro lidové hnutí (UMP) bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho může podle odhadů doufat v zisk jen 210 až 263 křesel.

Radost levici kalí posílení nacionalistické Národní fronty (FN), která může získat až pět poslaneckých míst. Strana přitom v parlamentu nebyla od roku 1988. Pokud by se její zástupci do parlamentu dostali, byl by to pro tuto populistickou stranu velký úspěch, a to krátce poté, co šéfka FN Marine Le Penová skončila s překvapivě vysokým počtem hlasů třetí při prvním kole prezidentských voleb

Ve francouzských zámořských územích v Jižní Americe první volební místnosti, v nichž voliči spolurozhodují o obsazení příštího francouzského parlamentu, otevřely již v sobotu odpoledne SELČ. V zámoří bude podle odhadů hlasovat kolem 2,6 milionu Francouzů.

Volební urny se v sobotu začaly plnit obsahem ve Francouzské Guyaně, na ostrovech Martinique a Guadeloupe. Štafetu v noci SELČ převzali voliči na francouzských tichomořských ostrovech, ráno následovaly Réunion a Mayotte v Indickém oceánu.