Zahraniční přepravce trápí ruské předpisy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruská federální celní služba na počátku roku zpřísnila kontrolu zásilek ze zahraničních e-shopů. Novela zpomalila celní procedury a donutila přepravce jako DHL Express a FedEx zastavit dodávky fyzickým osobám v Rusku. Zasilatelé předložili ministerstvu spojů plán na zjednodušení a žádají jeho přijetí. Úřad slíbil, že budou jejich návrhy vyslyšeny.

Zpřísněná norma podle údajů DHL Express požaduje od adresáta zaplacení zásilky z jeho bankovního účtu a doložení bankovního výpisu. Pokud platba nebyla provedena z vlastního účtu, je potřeba doložit vysvětlení. Dalším omezením je dodání zásilky na trvalou adresu podle údajů v pasu. V případě uvedení jiné adresy je také nutné vysvětlení a další dokumenty.

„Problém je, že když si objednáte dvě cédéčka v zahraničním e-shopu, musíte dodat pět dokumentů pro celní správu,“ postěžoval si Kommersantu Ivan Šackich, ředitel ruské UPS, která může dodávky zásilek zastavit v nejbližších dnech.
DHL by si přála, aby stát uzákonil zjednodušení, které funguje od konce roku 2012 v rámci experimentu jen pro ruské soukromé kurýrní dopravce. Má sloužit k adaptaci na nový celní kodex v rámci celní unie mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. Ve standardním režimu kurýrní služby musí vyplnit celní deklarace na každou položku zboží pro každou fyzickou osobu. V rámci experimentu má šedesát společností dovoleno vybavit celou sérii dodávek na jednu registraci.

Podle náměstka ministra spojů Michaila Evrajema by nápad měl nalézt podporu. Zjednodušení dodávek komerčních operátorů prý bude zaneseno do návrhu zákona, kam se zároveň dostanou jiné normy pro regulaci internetových nákupů. Půjde o snížení limitu pro bezcelní zásilky z internetových obchodů ze stávajícího tisíce eur na 150. Novela má obsahovat také návrh na celní poplatek z každé zásilky a ne z jejich celkové hodnoty. Přijetí zákona se očekává kolem půlky března.

Elektronické nákupy vzrostly třikrát
V roce 2012 bylo do Ruska dodáno sedm milionů zásilek v odhadované hodnotě 2,8 miliardy eur. Za devět měsíců loňského roku Rusové ze zahraničí zakoupili zboží za 2,67 miliardy eur. Celní správa plánuje zavést desetiprocentní clo z nákupů v zahraničních internetových obchodech. Nyní je celní poplatek stanoven pouze za nákupy přesahující tisíc eur měsíčně a vážící přes 31 kilogramů, pak platí ve výši 30 procent hodnoty zboží, ale ne méně než čtyři eura za kilogram. Podle Pricewater house Coopers celkový trh elektronických nákupů (zahraničních i vnitřních) v Rusku vzrostl od roku 2008 do roku 2012 z 3,5 miliardy dolarů na 10,4 miliardy.

Jaroslav Hanák: Podporujeme zrušení vízové povinnosti pro ruské podnikatele