Zeman: Kvóty by měla schvalovat Evropská rada

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se podařilo přenést otázku migrace, tudíž i kvót, na úroveň Evropské rady, tedy na úroveň premiérů. Česko a zbylé země visegrádské skupiny by tak mohly podle Zemana nesmyslný návrh blokovat. Zeman to řekl v reakci na na nové návrhy Evropské komise, které dnes představil předseda EK Jean-Claude Juncker. Podle ODS stálé prosazování povinných kvót pro přijímání běženců ukazuje na bezradnost Evropské komise a její aroganci vůči národním státům.

„Velmi bych si přál, aby se podařilo přenést otázku migrace, a tedy i migračních kvót na úroveň Evropské rady, tedy na úroveň premiérů, právě proto, aby nejenom Česká republika, ale i další země visegrádské čtyřky měly možnost tento dle mého názoru nesmyslný návrh blokovat,“ řekl Zeman. Nesmyslný je podle prezidenta proto, že stejně nakonec migranti i přes kvóty zamíří do Německa. „Takže pokus zadržovat je na našem území je poněkud iracionální,“ poznamenal.

Juncker navrhl povinné přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků, kteří jsou v Řecku, Itálii a v Maďarsku, mezi členské země. Česko by mělo přijmout dalších asi tři tisíce uprchlíků. Spolu se starším návrhem by šlo o rozmístění 160 tisíc běženců.

„S povinnými kvótami ODS nikdy nesouhlasila, na tom se nic nemění. To, že na nich Evropská komise stále trvá, jen dokazuje její bezradnost a aroganci vůči národním státům i samotným lidem na útěku, které tím komise nutí být tam, kde nechtějí,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Junckerovy návrhy na posílení kapacit ochrany vnějších hranic unie nebo na navýšení částky na humanitární a rozvojovou pomoc Fiala přivítal, označil je ale za vágní.

EU by se měla podle europoslance ODS Evžena Tošenovského soustředit v první řadě na dodržování platných pravidel a na ochranu vnějších hranic. „Jean-Claude Juncker žádné dlouhodobé strategické řešení nepředstavil,“ soudí.

Počet zajištěných běženců v ČR v posledních dnech rapidně klesá
Počet běženců zajištěných v České republice v posledních dnech se výrazně snížil. Je jich vždy jen několik, uvedl dnes v Hodoníně po jednání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová řekla, že policie za poslední týden zajistí denně v průměru pět až deset migrantů. Dříve jich bylo denně více než 50. Rekordní počet jich policisté zajistili na začátku minulého týdne v Břeclavi v nočním vlaku z Maďarska, kde bylo přes 200 uprchlíků.
Podle Tržila se situace uklidnila. „Není v současné době tak dramatická, protože pro běžence je ideální cesta z Maďarska do Mnichova přes Vídeň. Chtějí se dostat co nejrychleji do Německa a Česká republika je pro ně bokem,“ řekl Tržil.
Počet migrantů jedoucích do Německa přes Českou republiku klesl díky opatření Maďarska. „Z Maďarska se vypravují speciální vlaky s migranty do Německa. Rakousko umožňuje jejich přejezd. Uprchlíci proto využívají tuto trasu a ne cestu přes nás,“ uvedla Rendlová.

„Kvóty je třeba odmítnout nikoli proto, že bychom se nechtěli či nedokázali postarat o 4000 lidí, ale proto, ze nejsou řešením,“ uvedl úřadující předseda STAN Petr Gazdík. EU podle něj musí hledat společný přístup k imigrační vlně a jasně říci, komu poskytne azyl a za jakých podmínek. Na řešení situace se mají podílet všechny státy EU spíše finanční a organizační pomoci. „Nerozumím tomu, jak chtějí evropští politici udržet uprchlíky v zemích, v nichž tito lidé nechtějí být,“ dodal.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura pokládá Junckerův návrh za útok na suverenitu Česka. „Požadavek povinného přerozdělování imigrantů a legalizace imigrace je porušením základního práva svrchované země rozhodnout, komu dovolí pobyt na svém území,“ sdělil ČTK Okamura. Pokud se česká vláda „podřídí nátlaku EU a bude tolerovat islamizaci země“, hnutí bude navrhovat vyslovení nedůvěry kabinetu.

Junkcer oznámil, že Evropská komise do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice. Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přivítal, že se komise v nových návrzích nesoustředí jen na prosazení kvót, s nimiž Česko spolu s dalšími zeměmi V4 nesouhlasí. Česká vláda volá po ochraně schengenské hranice, vybudování takzvaných hotspotů, definování bezpečných zemí a po efektivní azylové a návratové politice. Sobotka mluví taky o nutnosti ukončení konfliktů v Sýrii a Libyi a o rozvojové pomoci.

„Je nezbytné, aby se důsledně dodržovala pravidla EU a země postupovaly jednotně a stejným směrem,“ zdůraznil v prohlášení Sobotka. Unie už podle něho nepotřebuje diskuse o nových plánech na řešení migrační krize, musí přistoupit k činům.