Zpomalení Číny je reakce na svět, tvrdí čínský premiér

Prezident Miloš Zeman a čínský premiér Li Kche-čchiang. Foto z 27. října 2014.

Prezident Miloš Zeman a čínský premiér Li Kche-čchiang. Foto z 27. října 2014. Zdroj: CTK

Čínu nečeká žádný tvrdý dopad, zpomalení výkonu ekonomiky nejlidnatější země světa jen odráží světové hospodářství. Na úvod čtyřdenního světového ekonomického fóra v Davosu to dnes prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang. Ćínská ekonomika rostla loni tempem 7,4 procenta, tedy nejpomaleji za posledních 24 let. Další zpomalování se navíc čeká i letos.

„Čínské hospodářství nesměřuje k tvrdému přistání,“ řekl Li, který zároveň dodal, že jsou více než potřebné strukturální reformy, aby si země zajistila dobré vyhlídky na další růst. „Strukturální reformy být provedeny musí. Musí být provedeny, nehledě na jejich obtížnost, aby vznikly nové podněty pro globální rozvoj,“ dodal.

Li zároveň ohlásil fiskální a daňové reformy a reformy finančních služeb a finančního trhu. Zopakoval rovněž, že Čína se nadále chce otevírat okolnímu světu.

Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Slabší růst v Číně by tak mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa.