Zeman: Čína letos v Česku investuje 95 miliard korun

Si Ťin-pching, Miloš Zeman

Si Ťin-pching, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun. Zeman to dnes řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě. Přeje si, aby se Česká republika stala vstupní branou Čínské lidové republiky do Evropské unie.

„Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ uvedl Zeman, který je rád, že investice směřují i opačným směrem. Vedle automobilky Škoda zmínil také investice českého leteckého průmyslu. Konkrétní obchodní smlouvy se budou podepisovat ve středu na Žofíně.

Ve svém prohlášení český prezident vedle „skvělých obchodních vztahů“ vyzdvihl také osobní přátelství, které ho pojí s čínským prezidentem. Tomu se v nadsázce omluvil za to, že nemá Bílý dům nebo funkční zlatý kočár, kterým by ho svezl Prahou. Narážel tak na návštěvy Si Ťin-pchinga ve Spojených státech a Británii.

Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil

Čína a Česko by měly prohlubovat pragmatickou spolupráci a posílit vzájemné propojení, dodal čínský prezident Si Ťin-pching. Posílit by podle něj měla všestranná výměna mezi vládními orgány, politickými stranami, jmenoval i hospodářskou spolupráci, kulturní výměnu a kooperaci mezi regiony.

„Závěrem bych popřál, aby slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky se Česká republika stala vstupní branou pro Čínskou lidovou republiku do Evropské unie, a sám bych dodal, aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí,“ poznamenal také Zeman.

Obě hlavy států dnes na Hradě podepsaly smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři české vlády se svými čínskými protějšky podepsali také memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.

Slovům o spolupráci v oblasti kultury se na Twitteru podivil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Čínský prezident teď na tiskovce horoval pro kulturní výměnu a spolupráci. Zajímavé, že ministra kultury ČR nikdo v té věci neoslovil,“ napsal.

Herman už před týdnem uvedl, že se Číně nelíbilo, že Sněmovna na jeho popud 10. března držela minutu ticha za oběti protičínského povstání v roce 1959. Současně zdůraznil, že kulturní a obchodní výměnu je důležité podporovat, ale ne za každou cenu. „Není možné hodnotu lidských práv lacině vyprodávat za momentální ekonomický profit,“ uvedl.

Vybrané body z prohlášení podepsaného prezidenty Česka a Čínské lidové republiky
- Česká republika potvrdila dodržování své politiky jedné Číny a respekt ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky (ČLR)
- obě strany potvrdily společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty
- obě strany se rozhodly zřídit mezivládní komisi pro dvoustrannou spolupráci ČR a ČLR. Povedou ji ministři zahraničních věcí nebo jejich náměstci, jednat budou střídavě v Česku a v Číně
- ČLR vítá ambici ČR stát se regionálním finančním centrem pro střední a východní Evropu. Obě země budou podporovat používání místní měny ve dvoustranném obchodě a investicích nebo zakládání bankovních poboček v druhé zemi
- Čína považuje ČR za důležitého strategického partnera pro spolupráci v Evropě, zejména v regionu střední a východní Evropy
- Čína vítá zájem ČR hostit summit Čína - země střední a východní Evropy
- obě strany podporují urychlené uzavření ambiciózní a komplexní investiční dohody mezi EU a Čínou
- obě strany budou spolupracovat při podpoře dvoustranné spolupráce v rámci iniciativy Ekonomické pásmo Hedvábné stezky a Námořní Hedvábná stezka pro 21. století

Si Ťin-pching, nejoblíbenější ze všech čínských vůdců od dob Mao Ce-Tunga