Praha jako sluneční město. Stovky střech pokryjí soláry

Fotovoltaická elektrárna na střeše Kongresového centra

Fotovoltaická elektrárna na střeše Kongresového centra Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Střechy úřadů, divadel, domovů pro seniory nebo i budovy v botanické zahradě se Praha chystá pokrýt fotovoltaickými panely. Ke stejnému kroku chce motivovat radnice městských částí a v neposlední řadě i majitele rodinných a bytových domů.

„Klimatický plán, kterým se Praha od srpna roku 2021 řídí, má za cíl instalovat do roku 2030 výrobny s celkovým výkonem 500 megawatt-peak. S instalacemi se již započalo,“ říká Jaroslav Klusák, ředitel Pražského společenství obnovitelné energie (PSOE), tedy příspěvkové organizace, kterou Praha za tímto účelem zřídila.

V roce 2019 se hlavní město zavázalo snížit do roku 2030 produkci emisí skleníkových plynů na svém území o 45 procent v porovnání s rokem 2010. K tomu chce dospět kromě jiného postupným přechodem na obnovitelné zdroje. A nedívá se jen na slunce. Jeden z hlavních energetických projektů, který Praha představila loni v létě, je energocentrum na Císařském ostrově.

To by mělo zajistit až třetinu spotřeby tepla celé Prahy z odpadních vod. Peníze na obnovitelné zdroje bude město čerpat ze tří zdrojů. Část pokryje z Modernizačního fondu, u bytových domů hodlá využít dotačního programu Nová zelená úsporám, oba programy spadají pod Státní fond životního prostředí a administrují evropské prostředky. Zbytek bude muset uhradit Pražské společenství obnovitelné energie.

Jak? Musí na to vydělat. „PSOE bude i dodavatelem vyrobené energie a z těchto tržeb pokryje vynaloženou investici. U pilotních projektů je návratnost těchto vložených prostředků pět až osm let,“ vysvětluje financování Klusák. Dotace chce hlavní město získat také pro přibližně sedmdesát připravovaných instalací na majetku městských částí.

Pomoci může i soukromým subjektům, podle Klusáka se s obrovským zájmem na PSOE obracejí. „Pomáháme s celým procesem projektování, s realizací i následným provozem. Panely pak pravidelně servisujeme, vykupujeme přebytky energie, zajišťujeme dodávky zelené elektřiny a pomůžeme vyřídit dotaci v programu, který bude aktuálně vypsán,“ shrnuje činnost organizace Klusák.

V evidenčním systému má organizace nyní téměř tisíc registrovaných zájemců z řad soukromníků. Dvě stovky z nich už dodaly potřebné podklady pro energetické posudky. „My s nimi nyní připravujeme energetické zhodnocení a podklady pro projednání na výborech SVJ s propočítanou návratností, dotací a instalovaným výkonem fotovoltaiky,“ říká Klusák.

Na 45 bytových domů už energetickým posudkem prošlo a jsou připraveny k namontování panelů. PSOE ovšem v tuto chvíli limitují kapacity instalačních firem. Ty totiž v současnosti nestíhají pokrývat poptávku. „Kapacity instalačních firem a možnosti památkové zóny jsou aktuálně jediné dva limitující aspekty,“ dodává Klusák. To by se ale podle něj mělo změnit. PSOE vybírá další nové dodavatele. A město spolupracuje na nových přístupech k Pražské památkové rezervaci a památkové zóně, které by měly instalace umožnit.  

Technologie se navíc neustále posouvá a solární panel se už dávno nerovná pouze modrý obdélník s rámem. „Přibývají stále další řešení. Dnes už firma vyrobí panel bez rámu i v jiné barvě, například červený, který lépe splyne s taškami. Švýcaři už vyvinuli také solární tašku,“ mluví o alternativách Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!