Irák těží rekordní množství ropy, letos produkci ještě navýší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Irák v současné době těří rekordní objemy ropy a ve zvyšování produkce hodlá pokračovat i letos. Nic na tom nemění ani to, že se na trh vrací Írán, který v posledních letech nemohl ropu vyvážet kvůli mezinárodním sankcím, řekl irácký ministr ropného průmyslu Ádil Abdal Mahdí.

Irák je druhým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ministr očekává, že těžba v jižním regionu se letos zvýší o 400 tisíc barelů na více než čtyři miliony barelů denně.

Irák těží i na severu území, avšak příjmy z prodeje této ropy zůstávají vládě autonomního Kurdistánu a nedostává je centrální vláda v Bagdádu. V regionu se těží více než 600 tisíc barelů denně.

Ministr řekl, že Irák nabídne další vytěženou ropu za konkurenceschopnou cenu a dodal, že na celý letošní rok má uzavřeny kontrakty o dodávkách s čínským rafineriemi.

„My tady v Iráku nemáme o kontrakty nouzi. Dosud byla poptávka po naší ropě vyšší, než kolik jí nabízíme. A to i když vezmeme v úvahu, že se na trh vrací Írán,“ řekl.

OPEC nechce ztratit tržní podíl

Spojené státky, Evropská unie a OSN zrušily minulý týden většinu sankcí vůči Íránu, protože Teherán plní dohody o jaderném programu. Skončily také restrikce na prodej íránské ropy. Cena ropy minulý týden klesla pod 30 dolarů za barel, zatímco ještě před rokem a půl stála ropa více než 100 dolarů. Průměrné náklady na těžbu ropy v jižním Iráku podle ministra činí deset dolarů na barel.

Ropa klesá zejména kvůli převisu nabídky. Saúdská Arábie, která je největším producentem ropy v rámci kartelu OPEC, přitom odmítá výzvy některých členů organizace, aby kartel snížil těžbu, a napomohl tak k zotavení cen. Místo toho chce těžbu zachovat na současné úrovni, aby OPEC nepřišel o tržní podíl.

Podle iráckého ministra by ke zvýšení cen ropy bylo zapotřebí, aby se OPEC a nečlenské země kartelu dohodly na omezení těžby o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Dodal, že Irák podpoří mimořádné zasedání kartelu, pokud se podaří dohodnout snížení těžby v koordinaci s dalšími producenty mimo kartel.