Dozorčí rada Českých drah odvolala šéfa podniku. Kupec se chce bránit právní cestou

Miroslav Kupec

Miroslav Kupec Zdroj: Jiří Koťátko

Miroslav Kupec
2
Fotogalerie

Dozorčí rada Českých drah včera odvolala z postu předsedy představenstva národního dopravce Miroslava Kupce, který představenstvo i funkci generálního ředitele zcela opustil. Ve své pozici nevydržel Kupec ani rok, do čela drah byl jmenován loni v září, kdy nahradil Pavla Krtka. Odvolaný šéf odmítá údajná obvinění z protiprávního jednání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) dříve sdělili, že Kupec nenaplnil jejich očekávání. Dozorčí rada však jako důvod k odvolání uvedla závažnější „ztrátu důvěry založenou na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení." Kupec ale obvinění odmítá a chce se bránit právní cestou. 

"Jde o informace důvěrného charakteru. Byly ale natolik závažné, že členové rady pana Kupce odvolali," prohlásil předseda dozorčí rady Karel Pospíšil s tím, že pro odvolání se vyjádřilo celkem pět z devíti členů rady.

Rada zároveň jmenovala dosavadního člena představenstva Radka Dvořáka místopředsedou představenstva, který bude dopravce dočasně řídit spolu se dvěma dalšími zbývajícími členy představenstva: Patrikem Horným a Michalem Verešem. Jelikož má být představenstvo pětičlenné, dozorčí rada na svém příštím jednání vypíše výběrové řízení na nového šéfa drah a na člena představenstva.

Vedení dopravce prošlo v posledním roce velkým množstvím personálních změn. V únoru vypršel pětiletý mandát členovi představenstva Michalu Štěpánovi, minulý měsíc opustil představenstvo Michal Heřman, jenž uspěl ve výběrovém řízení na šéfa těžební firmy OKD. Ve vedení drah přitom působil teprve od poloviny letošního ledna.

Proměnou nedávno prošla i dozorčí rada drah. Na pozici jejího šéfa nahradil Petra Moose profesor ČVUT Karel Pospíšil. Moos přitom nastoupil na post šéfa dozorčí rady teprve loni v srpnu.