Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou? Správnou odpověď zná jen zhruba polovina Čechů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Bankovní účet má dnes už téměř každý, rozeznat rozdíl mezi debetní a kreditní kartou však podle průzkumu umí jen polovina dotázaných. Jaké jsou tedy hlavní rozdíly?


Podle loňského průzkumu Raiffeisenbank vlastní kartu už 96 procent Čechů, existují přitom dvě základní varinaty karet – debetní a kreditní. V těchto se přitom vyzná pouze polovina Čechů.

„Více než třetina respondentů si nesprávně myslí, že kreditní karta pracuje s jejich vlastními finančními prostředky a debetní naopak využívá zdroje banky. Dalších 13 procent oslovených dokonce uvádí, že mezi kartami není žádný rozdíl ve funkčnosti, pouze v názvu,“ upozorňuje Andrea Klímová z Raiffeisenbank. Skutečnost je však jiná.

Kreditní karta je půjčka

kreditní kartou je spojena půjčka. Klient prostřednictvím karty používá peníze, které mu půjčila banka, a to do výše, kterou si s bankou sjedná. K vydání takové karty přitom není potřeba ani běžný účet. Pokud splatíte úvěr v bezúročném období, neplatíte až na poplatky nic navíc. Obecně lze ale počítat s vyššími poplatky za výběry z bankomatu. Větší problém však je, pokud nestihnete bezúročné období – v takovém případě vám naskočí vysoké úroky, které mohou být i ve výši 30 procent půjčky.

V roce 2015 mělo podle průzkumu OECD kreditní kartu 18 procent Čechů, což je o šest procentních bodů méně o pět let dříve. Během bezúročného období přitom stíhalo splácet více než čtyři pětiny z nich.

Kreditní karta je v nabídce Mall.cz, KB i České spořitelny

Debetní i kreditní kartu nabízí většina bank, kreditní kartu pak lze získat i od internetových obchodů, například Mall.cz. Kliknutím na následující odkazy se dostanete na konkrétní nabídku kreditní karty. Komerční banka, Mall,ČSOBMonetamBankfioČeská spořitelnaAlza.

Debetní karta: Co to je?

Debetní kartu dostane klient ke svému běžnému bankovnímu účtu. Tato karta umožňuje čerpání finančních prostředků do výše finančních prostředků, které klient na tomto účtu má.

S kartou může platit v obchodech, přes internet nebo vybírat z bankomatu. Pokud je však na účtu například sto korun, oběd za 120 korun kartou nezaplatíte. Výhodou debetních karet jsou naopak nízké až nulové poplatky za výběr z bankomatu i bezhotovostní platby.

Kontokorent umožní jít do minusu i na běžné kartě

Možnost jít do minusu navíc existuje i na debetní kartě, klient si však musí sjednat kontokorent. Hlavním parametrem kontokorentního úvěru pak jsou limit úvěru, úroky a poplatky za sjednání a vedení kontokorentu.