Volkswagen přestal v EU prodávat auta s podvodným softwarem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německý automobilový koncern Volkswagen zastavil v Evropské unii prodej nových aut vybavených naftovými motory EA189, které umožňují manipulovat s testy emisí. Opatření se podle mluvčího firmy týká „velmi omezeného počtu vozů“, které mají prodejci na skladě. V některých evropských zemích byl prodej těchto vozů zastaven již dříve.

Podle mluvčího se v důsledku zastavení prodeje může v některých případech stát, že zákazníkům nebude objednaný automobil dodán. V České republice již tyto vozy v prodeji nejsou, doplnil mluvčí importéra koncernových značek do Česka Jan Klíma.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii Volkswagenu snížil cenu akcií automobilky o zhruba třetinu a donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna. Ten následně musel odstoupit i z funkce předsedy představenstva společnosti Porsche Automobil Holding, která je majoritním vlastníkem Volkswagenu.

V Americe o diselgate téměř nikdo neví, tvrdí šéf asociace autobazarů