ODEMČENO: Avast chystá konkurenci pro Apple Pay, Poláci jdou do jádra, české čipy letí na Měsíc

Zdroj: Avast

  • Avast chystá konkurenci pro Apple Pay a Google Pay, vyvíjí systém pro digitální peněženky
  • Jaderná energie jako dálnice? Poláci zase mohou ukázat Čechům záda
  • České čipy poletí na Měsíc. Pražský Advacam je vyrábí v prostorách po Nokii

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Avast chystá konkurenci pro Apple Pay a Google Pay, vyvíjí systém pro digitální peněženky

Společnost Gen Digital, která vznikla spojením firem Avast a NortonLifeLock, se bude podílet na vytvoření konkurence pro služby Apple Pay a Google Pay. Společně s podniky Visa, Accenture, American Express nebo Futurewei, což je americká odnož Huawei, začíná vyvíjet technologii určenou k pohánění digitálních peněženek. Na rozdíl od peněženek Applu a Googlu má být otevřená a dostupná všem zájemcům na trhu.

odemykáme >>>

🔓 Jaderná energie jako dálnice? Poláci zase mohou ukázat Čechům záda

Někdejší vůdce polské opozice Jan Rokita před osmnácti lety vysvětloval autorovi tohoto článku, proč má Česko lepší silnice než Polsko. Češi podle něj byli ochotni investovat do veřejné infrastruktury, zatímco v Polsku tradičně zůstávalo více peněz v kapsách jeho obyvatel. Z dnešního pohledu zní tehdejší Rokitova slova jako zcela odtržená od reality. Polsko od té doby masivně budovalo dálnice, zatímco Česko silně zaostalo.

odemykáme >>>

🔓 České čipy poletí na Měsíc. Pražský Advacam je vyrábí v prostorách po Nokii

Když kdysi slavná společnost Nokia začala pod vlivem iPhonů ustupovat ze slávy, v domovském městě Espoo poblíž Helsinek uvolnila takzvané čisté prostory pro výrobu čipů provozované ve státní výzkumné instituci VTT. Toho využila sekce české společnosti Advacam, jež tam rozjela vlastní polovodičovou výrobu. Advacam své čipy spolu s americkou kosmickou agenturou NASA připravuje pro let na Měsíc a chystá jejich novou generaci.

VIDEO: Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem

Video placeholde
Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Jak Čína rázně vtrhla na Blízký východ a Amerika jen tiše přihlíží novým pořádkům

Na Blízkém východě minulý pátek explodovala bomba, tentokrát geopolitická. Televize Al-Džazíra, katarská stanice s panarabským vlivem, rovnou ohlásila „změnu světového řádu“. I jindy střídmý deník Wall Street Journal očekává „nový Blízký východ“, kam razantně vstoupil nový hráč, totiž Čína.

Lednový výkon ekonomiky i přes mírné oživení poptávky za moc nestál

S daty o vývoji tržeb v oblasti maloobchodu a služeb zveřejněnými tento týden již máme k dispozici kompletní sadu měsíčních předstihových indikátorů za leden. Jak tedy ekonomika do nového roku vstoupila?

Nejistoty kolem bank a USDC dělají reklamu bitcoinu. Těží z toho český Trezor

Mezi vítěze posledních turbulentních dní patří bitcoin, jehož cena poskočila od začátku týdne o zhruba dvacet procent. Krachující banky, oslabující dolar a nejistota provázející zajištění stablecoinu USDC jsou faktory, které nenahrávají jen zavedeným kryptoměnám, ale i bitcoinovým firmám. Mezi ty nejvýznamnější v oboru patří česká firma Trezor z holdingu SatoshiLabs, výrobce hardwarových peněženek na uchovávání virtuálních měn.

Koruna čelí bleskovým atakům, padá nejrychleji od zvolení Michla guvernérem

Česká koruna prožila v posledním měsíci své nejhorší období za bezmála poslední rok. Jen během uplynulých dvou týdnů oslabila tuzemská měna vůči euru o více než tři procenta, když během středy po bleskovém propadu protnula hranici čtyřiadvaceti korun za euro. Jde o největší klopýtnutí koruny od loňského května, kdy trh neuroticky vstřebával informaci o zvolení Aleše Michla novým guvernérem České národní banky. Zároveň je to zásadní korekce dosavadní spanilé jízdy české měny, která za sebou měla v závěru února prakticky nepřetržitý půlrok růstu. Síla koruny se stala na prahu jara pro většinu tržních aktérů už neudržitelnou.

Stoklásek řeší v Rusku další problém. Tamní škola si nárokuje jeho výrobní techniku

Agrární průmyslník Lubomír Stoklásek se svou firmou Agrostroj Pelhřimov naplno zakouší pachuť z ochlazení rusko-evropských vztahů. Kromě toho, že musel odložit na neurčito otevření takřka zkolaudované voroněžské továrny, tamní dříve partnerská škola mu znemožnila odvézt strojní zařízení za desítky milionů korun. O sporu informovaly ruské lokální weby.

Slib Scholzovy vlády o výstavbě 400 tisíc bytů ročně se rozplývá

Inflace, která stále nepadá na snesitelnou úroveň, dál dusí německou ekonomiku. Statistiky ukazují pokles tržeb v maloobchodech, zpomalil se i výkon celého hospodářství. Na některé obory dopadlo zdražování ale ještě mnohem zásadněji, takže se mluví o rozsáhlé krizi a možném kolapsu trhu.