ODEMČENO: České loterie si podmaňují Evropu, index strachu klesl, byty lidé kupují za keš

Zdroj: Shutterstock

  • Tuzemské loterie a sázkovky si podmaňují Evropu. Česká vlaječka chybí už jen na severu
  • Hypotéky netřeba. Čtyři z pěti pražských bytů se prodají za hotové, nakupují jen bohatí
  • Burziáni nejsou při smyslech. Hrozí technologický výplach, možných rozbušek je dost

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Tuzemské loterie a sázkovky si podmaňují Evropu. Česká vlaječka chybí už jen na severu

Čeští byznysmeni začínají roztáčet kolo štěstěny rychleji než kdy dříve, alespoň obrazně řečeno. Jen pár měsíců poté, co skupina Allwyn miliardáře Karla Komárka získala britskou Národní loterii, jednu z největších v Evropě, jeho souputník Jiří Šmejc vstoupil na polský trh. S holdingem Entain CEE, v němž drží minoritní podíl, tam získal 70 procent v jedničce ve sportovním sázení, společnosti STS. Oba miliardáři mají na mušce další trhy.

odemykáme >>>

🔓 Hypotéky netřeba. Čtyři z pěti pražských bytů se prodají za hotové, nakupují jen bohatí

Český trh s byty a rodinnými domky se letos odehrává v rozhodující a léta neviděné míře prakticky bez hypoték. Nejvýraznější je trend v Praze, kde kupci v předjaří pořizovali byty ze svého téměř v 82 procentech případů. Ještě před rokem byla situace téměř přesně opačná, když bezmála dvě třetiny bytů nakupovali lidé na hypotéku. Důvodem je podstatně horší dostupnost hypoték i celkový útlum realitního trhu. Jak ale uvádějí statistiky České národní banky a katastrálního úřadu, hypotéky se už zase pomalu vracejí ke slovu.

odemykáme >>>

🔓 Burziáni nejsou při smyslech. Hrozí technologický výplach, možných rozbušek je dost

Éra krizí a nečekaných zkoušek pro světovou ekonomiku skončila. Tak se alespoň tváří index strachu VIX měřící obavy burziánů ze zřícení akciových trhů. Ten je momentálně nejníže od zimy 2019, tedy okamžiku před nástupem pandemie. Sebevědomí trhu je prý ale přehnané a opírá se o masivní a iracionální bublinu na technologických akciích. Odborníci soudí, že trh přestal brát vážně riziko a včerejší euforie patrná zejména na „big tech“ se může změnit v noční můru a srazit do kolen celý trh.

VIDEOROZHOVOR: Nový ředitel České televize Jan Souček

Video placeholde
Nový ředitel České televize Jan Souček • Video E15

Další vybrané články z prémiového obsahu:

Bitcoin mohutně posílil. Byznysmeni sní o obchodu desetiletí, analytik krotí optimismus

Kryptoměny, a zejména bitcoin prožívají velmi pozitivní týden. Cena dominantní kryptoměny poskočila nad 30 tisíc dolarů, nejvýše od poloviny dubna. V mezitýdenním srovnání je bitcoin dvacet procent v plusu. Optimismus držitelů pohánějí zprávy o tom, že velké investiční firmy i některé banky chtějí umožnit svým klientům nakupovat bitcoiny. Jak ale varuje analytik Bloomberg Intelligence Mike McGlone, finanční trhy, zejména ty akciové, se nyní vezou na vlně neopodstatněného optimismu. Náraz do reality by podle něj mohl cenově smést i kryptoměnu.

Za miliardu zmodernizujeme výrobu střelných prachů, říká nový šéf Explosie

Obrovská poptávka po munici nahrává i státní akciové společnosti Explosia, výrobci nejen střelných prachů, ale také trhavin pro průmyslové použití. Plánuje rozšířit nabídku hnacích náplní neboli celospalitelných modulů pro granáty. Vedle děl ráže NATO je chystá například pro tanky Leopard, o jejichž nákupu jedná česká armáda. Firma zároveň zlepší kvalitu těchto modulů vybudováním nové automatické linky na výbušné látky. „Vyvíjíme si vlastní technologii na výrobu prachů, která by mohla pracovat čtyřiadvacet hodin denně po sedm dní v týdnu,“ říká nový generální ředitel Explosie Kamil Dudek.

Pět povinných akcií v portfoliu aneb jak vydělat na překoupené Wall Street

Wall Street s nastupujícím létem připomíná argentinskou telenovelu. Až na občasné tréninkové poškorpení hlavních hrdinů vypadá všechno úhledně s ambicí happy endu. Akcie letos vydělaly v průměru už téměř šestnáct procent, což dokonce pokrývá i českou inflaci. Index strachu VIX je na stejných hodnotách, na kterých byl na sklonku roku 2019. Ano, toho roku, kdy se ve světě ještě vůbec nic nedělo a série brutálních zkoušek měla teprve přijít. Dokážete si ještě představit bezstarostnost podzimu 2019? Obdobně ovšem i naivitu až bohorovnost v tehdejším očekávání (zdaleka nejen) investorů, že svět v barvách duhy vydrží už navěky? Tím ale nechceme malovat čerta na zeď.