ODEMČENO: Jaké jsou čtyři scénáře dělení ČEZ, dovoz elektřiny je riziko, ING vyfasovala pokutu

Zestátnění ČEZu

Zestátnění ČEZu Zdroj: Veronika Kolářová, E15

  • Česku hrozí závislost na dovozu elektřiny. Může to být stejně riskantní jako sázka na ruský plyn.
  • Čtyři scénáře dělení ČEZ. Stát tají, jak chce ovládnout jadernou energetiku.
  • ING porušila zákon o praní peněz. Centrální banka jí vyměřila tučnou pokutu.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Česku hrozí závislost na dovozu elektřiny. Může to být stejně riskantní jako sázka na ruský plyn

Dovoz elektřiny není tabu. Ani pro Česko. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS tvrdí, že je velmi pravděpodobné, že se relativně malá země, která v minulosti vykazovala na své poměry hodně vysoký export, překlopí do pozice čistého importéra. Otázkou zůstává pouze to, za jak dlouho se tak stane. Na druhou stranu závislost na importu by byla nebezpečná.

odemykáme >>>

🔓 Čtyři scénáře dělení ČEZ. Stát tají, jak chce ovládnout jadernou energetiku

Jen pár týdnů před tím, než loni v létě kulminovaly rekordní ceny energií na burze, premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že stát hodlá ovládnout klíčové elektrárny v zemi. Energetikům tím dal jasnou zprávu, že je v plánu zestátnění nebo minimálně rozdělení polostátní skupiny ČEZ. Od té doby vláda dodržuje přísné informační embargo. Většina analytiků se nicméně shoduje, že stát svou roli v ČEZ nakonec pravděpodobně posílí, minimálně v oblasti jaderné a dost možná i uhelné energetiky. Mělo by to své výhody i nevýhody.

odemykáme >>>

🔓 ING porušila zákon o praní peněz. Centrální banka jí vyměřila tučnou pokutu

Česká národní banka potrestala v dubnu vysokou pokutou banku ING za nedodržení zákona o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Pětimilionovou pokutu si ING vysloužila za přešlapy v loňském roce. Vnitřní procesy finančního domu podle regulátora nedokázaly spolehlivě rozpoznat potenciálně rizikové klienty, podezřelé transakce nebo neobvykle velké převody peněz. Banka dostala za obdobné delikty obří pokutu od nizozemské prokuratury už před pěti lety. 

VIDEO: Generální ředitel ČT Dvořák v pořadu Hráči o další kandidatuře

Video placeholde
Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, platcích za TV i Železném a Fridrichové • Blesk Zprávy

Další vybrané články z prémiového obsahu:

Inflace jen tak nepoleví. Zdražené dovolené jsou vyprodané a na zdražená auta se stojí fronty

Intuitivně se nám to nezdá, ale inflace se momentálně zastavila. Neznamená to ovšem, že bychom se vrátili k předloňské láci. Jde jen o to, že s prudkým zvyšováním cen je v tuto chvíli konec, přestože z meziročního ukazatele stále vyplývá, že je o patnáct procent dráže než loni ve stejnou dobu. K pochopení je třeba přestat se otáčet k minulým cenám a podívat se dopředu. K tomu je užitečným ukazatelem meziměsíční inflace. Ta ukazuje, že mezi únorem a březnem narostly ceny jen o 0,1 procenta. Kdyby to tak bylo i v dalších měsících, byla by meziroční inflace příští rok v březnu na 1,2 procenta. Jenže nebude. To, že je líp, ještě neznamená, že už bude dobře. Zatím k takovému optimismu nejsou vidět nějaké zvláštní důvody. Spíše se množí příznaky, že by to mohlo být i naopak.

Na důchod místo korun bitcoiny. V čem má alternativní spoření potenciál a kde drhne

Víru v budoucí vyplácení státních důchodů lze přirovnat k víře v existenci pohádkových bytostí. Alespoň podle tvůrců aktuální kampaně investiční platformy Fondee. Její krédo sice někteří ekonomové – konkrétně Dominik Stroukal z Metropolitní univerzity Praha – označují za přehnané, to však neznamená, že motiv hledání alternativního zajištění na stáří není v době mimořádně rostoucího zadlužení státu akutnější než kdy dříve. Mezi ekonomickými preppery (ti, kdo se připravují na mimořádné události či stav nouze – pozn. red.) představuje investiční cestu i bitcoin. Dlouhodobé spoření do něj však není bez rizika, které souvisí také se specifickou českou legislativou.

Saunia zadlužená na všech frontách jde do Vídně. Na seznamu věřitelů je i koupelnová velmoc Siko

Smrští dalších bondů drobným investorům hodlá známý hráč českého saunového byznysu a dluhopisového trhu v jedné osobě financovat expanzi do rakouské metropole. Firma Saunia, která měla podle posledních dostupných výkazů v polovině roku 2021 přes 300 milionů korun nakumulovaných ztrát a bezmála půl miliardy korun dluhů, zároveň tvrdí, že má za sebou nejlepší sezonu v historii. Saunii, kterou drží nad vodou mimo jiné i peníze lídra tuzemského trhu s koupelnovým vybavením Siko, přitom dohání dramatický růst úrokových sazeb. 

Jak číst největší telekomunikační obchod letošního roku

V pátek dokončená velká telekomunikační fúze na českém trhu – tedy koupě operátora Nej.cz společností Cetin ze stáje PPF – byla očekávaná a očekávatelná. Je to pokračování zajímavého příběhu vývoje českého telekomunikačního trhu, který je dost odlišný od zbytku Evropy.

Roky jsme ignorovali ruskou hrozbu, říká předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Roberta Metsolaová pochází z nejmenší země EU, Malty, ale je dnes jednou z nejvýš postavených žen na světě. Stojí v čele Evropského parlamentu, nepotrpí si na oficiality, chová se kontaktně a velmi spontánně. Její chvílemi až entuziastický osobní projev je přitom hodně odlišný od vystupování českých politiků. Magazín Reflex s ní hovořil o Ukrajině, problematice migrace, ženách v politice, potírání korupce v Europarlamentu i Green Dealu.