ODEMČENO: Výroba zbraní se scvrkla, zkrachovalý olympionik se zbavuje medailí, Hubáček hlásí historický obchod

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Česká zbrojovka

  • Výroba zbraní se scvrkla, nepočítali jsme s válkou, říká kandidát na velvyslance v Moskvě
  • Havrlant chystá vstup do obranného průmyslu, kupuje výrobce rušiček z Prostějova
  • Legendární zlatá z Barcelony na prodej. Zkrachovalý olympionik Změlík se zbavuje medailí

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Výroba zbraní se scvrkla, nepočítali jsme s válkou, říká kandidát na velvyslance v Moskvě

„Česká iniciativa“, tedy snaha Česka o zajištění společného financování nákupů dělostřeleckých granátů ze třetích zemí pro Ukrajinu, sklidila na domácí i zahraniční scéně značný úspěch. Vedle členských států EU se k ní přidala například i Kanada. Iniciativa ale zároveň ukázala na trhlinu ve schopnosti bránit se v případě napadení. Dlouhá doba míru okleštila obranné rozpočty natolik, že ani všechny evropské zbrojovky dohromady dnes nedokážou dodávkami podporovat jednu válčící zemi. „Poptávka je dnes například v oblasti munice tak ohromná, že i kdyby se výrobní kapacity zvýšily čtyřikrát, zbrojovky budou vyprodány na řadu let dopředu,“ říká bezpečnostní analytik a bývalý náměstek ministerstva obrany Daniel Koštoval, o kterém se podle informací e15 i Seznam Zpráv mluví jako o budoucím velvyslanci Česka v Moskvě.

odemykáme >>>

🔓 Havrlant chystá vstup do obranného průmyslu, kupuje výrobce rušiček z Prostějova

Česká skupina Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta se chystá investovat do obranných technologií. Prostřednictvím firmy Piombino Group chce získat stoprocentní podíl v prostějovské společnosti URC Systems vyvíjející zejména rušicí a rádiové systémy pro českou armádu, policii nebo pro NATO. Transakci aktuálně schvaluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

odemykáme >>>

🔓 Legendární zlatá z Barcelony na prodej. Zkrachovalý olympionik Změlík se zbavuje medailí

Schyluje se k jednomu z posledních prodejů majetku někdejšího olympionika Roberta Změlíka. Bývalému sportovci a zkrachovalému podnikateli schválil začátkem letošního roku soud oddlužení spojené s pravidelnou měsíční platbou věřitelům. Ta je ale ve srovnání s výší jeho závazků mizivá, Změlíkova insolvenční správkyně se tak snaží získat pro věřitele nad rámec splátek něco navíc. Už není příliš kde brát, a tak do prodeje míří i citlivé odkazy na někdejší Změlíkovu sportovní slávu. Někdejší desetibojař přitom tvrdí, že astronomický dluh je nadsazený, a podle svých slov se připravuje na souboj s „insolvenční mafií“.

🔓 Hubáčkův historický obchod. Jeden rok v britském InterGenu přinesl dividendy 5,5 miliardy

Britské byznysové angažmá olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka přineslo jeho energetickému fondu Creditas Assets více než uspokojivé zhodnocení. Z nově zveřejněné výroční zprávy fondu vyplývá, že za pouhý jeden rok, kdy vlastnil britskou skupinu InterGen, mu dividendy ze Spojeného království zaplatily nejméně třetinu investované sumy, 5,5 miliardy korun. Výroční zpráva totiž poprvé uvádí i sumu, za kterou fond InterGen koupil: 626 milionů liber, podle tehdejšího kurzu téměř 17 miliard korun.

Video placeholde
Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky • hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica

Výběr dalších článků dostupných pro premiové uživatele

Honba za ziskem pohřbívá ikony včerejška. Boom kryptoměn dává zapomenout na technologické akcie

Kryptoměny uzmuly technologickým akciím punc nezbytné investice. Během uplynulých čtyř týdnů si oba tržní segmenty prakticky vyměnily své růstové role. Postup technologických akcií se pohledem amerického indexu Nasdaq prakticky zastavil kolem osmého února. Od té doby se index až na občasné výkyvy prakticky nehýbe. Přesně totéž platí i pro technologické burzovní lídry sdružené ve skupině známé jako Magnificent 7. Právě na počátku druhého únorového týdne přitom odstartovala zatím nejvydatnější etapa kryptoměnového boomu. Jen od osmého února do současnosti vzrostla tržní kapitalizace kryptosvěta pod vedením bitcoinu podle statistik portálu Coinmarketcap z 1,7 na 2,7 bilionu dolarů, tedy o rovný bilion dolarů, anebo také o téměř 59 procent.

Říkají mu ruský Zuckerberg. Durov je ale spíš tvůrce internetového kalašnikovu

Zakladatel Telegramu Pavel Durov dal po sedmi letech Financial Times unikátní rozhovor, kde mimo jiné prozradil, že zvažuje jít s populární službou s více než 900 miliony uživateli na burzu. Mark Zuckerberg z Ruska, jak ho někteří nepřesně nazývají, je fascinující postavou světa sociálních sítí a šifrované komunikace. Na rozdíl od západních šéfů technologických firem ho formoval střet s ruským mafiánským prostředím a samotným vládcem Kremlu Vladimirem Putinem.

Na vlně umělé inteligence by se ráda svezla i AMD. Svými čipy chce konkurovat dominantní Nvidii

Americká polovodičová společnost AMD (Advanced Micro Devices) se hodlá prosadit alespoň na části trhu s čipy pro zpracování umělé inteligence, které se používají pro služby jako ChatGPT. Ten dnes z většiny drží Nvidia. I v Česku tak AMD nabízí své novinky, které jsou ve srovnání s hlavním konkurentem výrazně levnější. Snaží se tak zopakovat úspěch svých procesorů pro servery, které ukously velký podíl donedávna dominantnímu Intelu a loni obsadily třetinu trhu.Ilustrační