Slováci smí dál vyrábět Tokajské víno. Maďaři protestují

vinice

vinice Zdroj: ctk

Soudní dvůr EU dnes navzdory přání maďarských vinařů nezpochybnil zápis slovenského názvu vína „Vinohradnícka oblasť Tokaj“ do elektronického rejstříku chráněných označení původu. Dvojí užívání značky Tokaj Slováky i Maďary podle nich může mást spotřebitele.

„Rozhodnutí lucemburského soudu znamená pouze to, že slovenští vinaři mohou prodávat svá vína nižší kvality než ta maďarská pod značkou velmi podobnou maďarskému Tokaji. Nicméně mají stále zakázáno používat název Tokaj,“ uvedli ve svém prohlášení maďarští zástupci Tokajské vinařské oblasti.

Slovenští vinaři naopak rozhodnutí unijního soudu uvítali. Předseda slovenského vinařského sdružení pro tokajská vína Géza Nagy podle agentury MTI upozornil, že podmínky produkce hroznů a výroby vína jsou stejné na slovenské straně hranic jako v Maďarsku a že je politováníhodné, že tento spor se tak vyhrotil.

Tokajská vinařská oblast se nachází na Slovensku i v Maďarsku. Obě země se o právo na značku Tokaj přou už delší dobu. Kromě toho se nedokázaly dohodnout ani na rozloze vinařské oblasti na Slovensku. Značku Tokaj si v oficiálním unijním registru v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Slovensku se podařilo prosadit právě označení Vinařská oblast Tokaj.

Komise na slovenskou žádost zapsala toto označení na seznam jakostních vín stanovené pěstitelské oblasti v letech 2006 a 2007. V roce 2009, předtím, než začal platit nový elektronický rejstřík chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení vín označovaný jako E-Bacchus, byl zveřejněn nový seznam jakostních vín.

V něm bylo chráněné označení původu zveřejněné na dřívějších seznamech na žádost Slovenska změněno na „Tokajská/Tokajské/Tokajsky vinohradnícka oblasť“. Později Bratislava požádala o zrušení této změny zpět k původnímu označení.

Maďarsko to napadlo a domáhalo se žalobou vůči Evropské komisi u tribunálu soudu EU zrušení zápisu v databázi. Tribunál v prosinci 2012 žalobu zamítl jako nepřípustnou, Budapešť podala kasační opravný prostředek, o kterém bylo rozhodnuto nyní.