Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se odkládá. Dohoda o dodávkách energií pokulhává

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po dnešním jednání s vedením podniku to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.

„U provozů, kde bylo minulý týden oznámeno obnovení, to zůstává stejné. Ostatní zaměstnanci zůstávají na překážkách na straně zaměstnavatele. Jsme pořád ubezpečováni, že jednání mezi Liberty Ostrava a Tameh Czech pokračují,“ řekl Slanina.

Zajíčková uvedla, že dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu. V prosinci zástupci huti uvedli, pec chtějí znovu zprovoznit v lednu. „Ze stejného důvodu nemůžeme pro většinu zaměstnanců zajistit adekvátní hygienické podmínky dle zákona, proto většina zaměstnanců pokračuje na takzvaných ’jiných překážkách na straně zaměstnavatele’, a to do 5. února 2024 včetně,“ uvedla Zajíčková.

Restrukturalizační plán, na kterém Liberty pracuje, je podle ní tou nejlepší cestou, jak dosáhnout udržitelné budoucnosti pro firmu, zaměstnance, věřitele a partnery. Sanační projekt, který Liberty projednala s většinou svých věřitelů a partnerů, podle mluvčí představuje jasnou a dosažitelnou cestu zpět k ziskovosti a splacení jejích závazků, a to s podporou skupiny Liberty Steel.

Kde se vzaly problémy Ostrava Liberty

Ostravská ocelárna se do potíží dostala kvůli nízké poptávce na trhu s ocelí a špatné finanční kondici mateřské skupiny koncernu GFG Alliance. K tématu jsme již psali: 

„Úspěch našeho restrukturalizačního plánu však závisí na opětovném spuštění elektrárny společnosti Tameh Czech. V rámci vyjednávání se strategickými partnery této společnosti jsme předložili návrh na opětovné spuštění elektrárny, který byl ze strany Tameh Czech odmítnut. Jednání probíhají pomalu, avšak věříme, že nalezneme řešení, které bude pro obě strany přijatelné,“ uvedla Zajíčková.

Schober dnes řekl, že situace se nezměnila. „Liberty nezaplatila nic ze svého dluhu a nejedná o vyřešení situace, takže Tameh Czech nemůže spustit výrobu energií a většina zaměstnanců je dál na překážkách ze strany zaměstnavatele,“ uvedl Schober. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden v Ostravě řekl, že žádný věrohodný plán restrukturalizace firmy zatím vláda od Liberty nedostala.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo 6000 lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.

Zatímco huť chrání od loňského prosince před věřiteli (především před insolvenčními návrhy a exekucemi) moratorium vyhlášené soudem, Tameh skončil v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu jeho jediný zákazník Liberty Ostrava za služby už půl roku neplatí. Insolvenční správce Dominik Hart uvedl, že pohledávka Tamehu za Liberty činí zhruba 1,8 miliardy korun.

Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Před týdnem se k nim přidalo i zhruba 200 pracovníků z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. U jiných provozů to ale podle odborářů možné není.

Zajíčková uvedla, že Liberty pokračuje v jednáních se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů (bram a sochorů), aby mohla v následujících týdnech opět zprovoznit i rourovnu. Parní generátor sloužící k restartu koksovny ale huť spustí nejdříve ve druhé polovině února.

„Napojení zemního plynu k novému parnímu generátoru proběhne během první poloviny února. Pracujeme na splnění bezpečnostních a technických podmínek tak, aby mohl být generátor v provozu nejpozději koncem února,“ uvedla Zajíčková.

Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v takovém útlumu i svou poslední fungující vysokou pec číslo 3. Hospodářské noviny dnes napsaly, že vše spíše nasvědčuje tomu, že se pec číslo 3 už nerozjede. Směs v peci podle listu ztuhla, huť rozprodává šrot, který ještě měla na skladě, a další nenakupuje. Šrot je vedle železné rudy a koksu klíčovou surovinou při prvovýrobě oceli. „Vysoká pec číslo 3 je pořád vyhřívaná, pořád je temperovaná,“ řekl Slanina.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.