Ranní check: Česká firma otevírá továrnu na Ukrajině, malé banky nechají lidem tučné úroky

Úpravna vody v obci Ivanivka v Černihivské oblasti před instalací v rámci rekonstrukce školy.

Úpravna vody v obci Ivanivka v Černihivské oblasti před instalací v rámci rekonstrukce školy. Zdroj: Dekonta Holding

Dobré ráno! Je 81. den v roce, svátek má Radek. V tento den v roce 1990 začalo vysílat rádio Evropa 2, první komerční stanice v Československu.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česká firma, která čistí pitnou vodu ve válečných oblastech, otevře závod na Ukrajině

Už bezmála dva roky pomáhá česká sanační společnost Dekonta Holding s odstraňováním ekologických škod na Ukrajině, které tam způsobila probíhající válka. Nyní se Dekonta podle zjištění deníku e15 chystá prostřednictvím své dceřiné firmy IPR Aqua otevřít v zemi vlastní továrnu. Ta by měla zahájit výrobu v průběhu letošního roku v západoukrajinské Stryji a zaměří se na produkci mobilních úpraven vody.

Pusťte si e15 Cast s bezpečnostním analytikem Vlastislavem Břízou

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

✅ Tučné úroky nad šest procent mohou zůstat. Malé banky potřebují od lidí peníze za každou cenu

Ani další relativně výrazné snížení úrokových sazeb České národní banky ještě nemusí znamenat obdobnou erozi úroků na v Česku oblíbených spořicích účtech. A to zejména v případě menších bank, jejichž primárním cílem je nasát od veřejnosti co nejvíce vkladů a rozhýbat tak svůj dlouhodobý úvěrový byznys. V některých případech tak může nastat paradox, že spořicí účty ponesou po nějakou dobu větší úrok než je základní sazba ČNB. V delším horizontu se ale spořicí sazby vrátí pod úroveň úroků centrální banky.          

✅ České kyberdiplomatky rozjíždějí odnož neziskovky podporované Googlem či Microsoftem

V České republice začíná fungovat další nezisková organizace, která chce dostat více žen k práci v informačních technologiích. Jde o odnož v Bruselu sídlící Women4Cyber zabývající se kybernetickou bezpečností. České zastoupení mají na starost dvě kybernetické diplomatky a jeden diplomat spadající pod Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Rozjezd na akci na britském velvyslanectví v Praze podpořil i náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

✅ Boj o ornici směřuje ke kompromisu. Zákaz výstavby by srazil konkurenceschopnost Česka

Ve stále ostřejším soupeření s Polskem, Slovenskem nebo s Maďarskem o výstavbu průmyslových areálů včetně těch strategických typu gigafactory se Česko může samo střelit do nohy. V Poslanecké sněmovně leží návrh novely zákona ministerstva životního prostředí, která má plošně zakázat budování skladů, obchodů a solárních elektráren na nejkvalitnější zemědělské půdě. Byť úprava výrobní provozy výslovně nezmiňuje, bez skladových prostor se neobejdou a zpřísnění by se jich dotklo také. Žádná ze zemí Evropské unie tak tvrdou regulaci nemá.

✅ Zrekonstruovaný obchodní dům Máj otevře v červnu. I s kontroverzními plastikami motýlů

Obchodní dům Máj, jehož rekonstrukce začala předloni v červenci, se veřejnosti otevře v červnu. Modernizace kulturní památky je nyní v závěrečné fázi. Dnes o tom informovala mediální zástupkyně Michaela Fialová Rozšafná. Rekonstrukci provádí stavební společnost Metrostav, vyjít má na zhruba čtyři miliardy korun. Nový obchodní dům nabídne kromě prodejen i galerii, zábavní prostor či kavárnu s vyhlídkou. Klub za starou Prahu nesouhlasí s umístěním rozměrných pohyblivých plastik motýlů na fasádě domu.

Stane se dnes: 

  • Energetická společnost ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok
  • Začíná Lipský knižní veletrh, nechybí na něm ani Česká republika
  • Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) zveřejní zprávu o prodeji nových osobních aut v EU za únor
  • Začíná první světový summit o jaderné energii, spolupořádá ho Belgie a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE)
  • Britská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice