Ranní check: Česko a Německo společně nakoupí tanky, Šimáně a Šmejkal se zbaví Travel Free

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

Dobré ráno! Je 159. den roku, svátek má Medard. V tento den v roce 1989 byla vykonána historicky poslední poprava na území Československa. V Bratislavě byl oběšen několikanásobný vrah Štefan Svitek. 

Přečtěte si výběr nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

USA chtějí z Česka udělat centrum pro kvantové počítače

Česko začalo jednat s USA o vybudování centra pro kvantové počítače. Debaty se rozjely během delegace ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové a šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (obě TOP 09) do Washingtonu a Atlanty. Výprava doprovázená zástupci českého byznysu a univerzit téma řešila mimo jiné v Bílém domě. Pro něj jsou kvantové stroje klíčovým bezpečnostním, byznysovým a vědeckým tématem budoucnosti.

Novým generálním ředitelem ČT byl zvolen Jan Souček

Rada České televize ve třetím kole zvolila nového generálního ředitele. Zvítězil dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Porazil současného ředitele Petra Dvořáka, jehož mandát končí letos v září. Nový generální ředitel dostal jedenáct hlasů. Souček chce ve funkci vyřešit hlavně otázku financování veřejnoprávního média. Je například pro zvýšení koncesionářských poplatků ze současných 135 na 180 korun.

Šimáně a Šmejkal se zbavují evropské jedničky mezi prodejnami na hranicích

Miliardáři Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal prodávají svůj poloviční podíl v síti prodejen na hraničních přechodech Travel Free. Tu má plně ovládnout německý gigant v oboru Gebr. Heinemann dosud držící druhou polovinu. Transakci ještě musí posoudit antimonopolní úřad. Pro dvojici, která se do širšího povědomí dostala díky byznysu s aerolinkami ČSA a Smartwings, by to byla druhá divestice krátce po sobě. Loni prodala většinový podíl v předním tuzemském prodejci alkoholu Global Wines & Spirits německé firmě Hawesko Holding. 

Česko nakoupí tanky Leopard 2A8 za tutéž cenu jako Německo

Společné nákupy zbraní bývaly oblíbenou vizí ministrů obrany, ale až válka na Ukrajině je přiměla jednat. Podnítila také zájem o vojenskou techniku považovanou po nástupu dronů a dalších vyspělých prostředků spíše za relikt minulosti. Příkladem jsou tanky, pěchotní vozidla či děla. Podrobnosti společného nákupu německých obrněnců poslední verze Leopard 2A8 začne tento měsíc ladit české a německé ministerstvo obrany. Výhodou takového postupu je nižší cena za samotné tanky i za výcvik posádek a logistiku.

Stane se dnes:

  • V Praze začíná mezinárodní konference zaměřená na bitcoin - BTC Prague. Potrvá do 10. června. 
  • Britský premiér Rishi Sunak bude v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joe Bidenem, mimo jiné o prohlubování vzájemné obchodní spolupráce. 
  • Budou zveřejněna data o vývoji nezaměstnanosti v České republice za květen.