Česko nakoupí tanky Leopard 2A8 za tutéž cenu jako Německo. Zapojení více států přinese slevu

Aktuálně nejnovější verze tanku Leopard 2A7

Aktuálně nejnovější verze tanku Leopard 2A7 Zdroj: profimedia.cz

Tank Leopard 2A4
Stávající tank německé armády Leopard 2
Stávající tank německé armády Leopard 2
Tank Leopard 2A4
Tank Leopard 2.
6
Fotogalerie

Společné nákupy zbraní bývaly oblíbenou vizí ministrů obrany, ale až válka na Ukrajině je přiměla jednat. Podnítila také zájem o vojenskou techniku považovanou po nástupu dronů a dalších vyspělých prostředků spíše za relikt minulosti. Příkladem jsou tanky, pěchotní vozidla či děla. Podrobnosti společného nákupu německých obrněnců poslední verze Leopard 2A8 začne tento měsíc ladit české a německé ministerstvo obrany. Výhodou takového postupu je nižší cena za samotné tanky i za výcvik osádek a logistiku.

Česko má zájem o sedmdesát nejmodernějších leopardů, které by podle předběžných odhadů stály desítky miliard korun. „Jde o tanky, které kombinují to nejlepší z předchozích verzí 2A4, 2A5, 2A6 a 2A7 prověřených bojem a patří jednoznačně k technologické špičce,“ řekla šéfka rezortu obrany Jana Černochová (ODS). Jedna z jejích priorit je výstavba těžké mechanizované brigády s tanky a bojovými vozidly pěchoty. Uskupení o velikosti brigády se Česko zavázalo v případě potřeby poskytnout NATO od ledna 2026.

S iniciativou společného nákupu přišlo německé ministerstvo. Předložilo návrh rámcové smlouvy s výrobcem leopardů, kterým je zbrojařský koncern KMW, k níž se mohou připojit další země. Češi patří mezi první, kteří projevili zájem. Koncern je připraven zvýšit výrobní kapacity.

Vláda si od takového postupu slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení termínů dodávek nejpozději do konce dekády a zajištění logistické podpory. „Cena by měla být pro všechny stejná a je předpoklad, že čím více bude objednávek, tedy zapojených států, tím bude výhodnější,“ uvedl první náměstek Černochové František Šulc.

Na jednání zahájená tento měsíc naváže červencová návštěva německého ministra obrany Borise Pistoriuse v Praze. „Do konce roku by mělo být jasno, jak bude konkrétně vypadat naše přistoupení ke smlouvě, harmonogram dodávek a podobně. Jakmile budeme mít vše pohromadě, budeme informovat vládu,“ dodal Šulc.

Sázka na leopardy je podle odborníků správná. Tyto hlavní bojové tanky (Main Battle Tank čili MBT – pozn. red.) se postupně stávají evropským standardem. Výjimku tvoří Spojené státy, Velká Británie a Francie, které vyrábějí vlastní obrněnce této kategorie Abrams, Challenger a Leclerc.  

„Leopard 2A8 nejlépe splňuje požadavky české armády na moderní tank dostupný na současném trhu, s dostatečnou ničivostí, mobilitou a vysokým stupněm ochrany osádky. Zároveň je to tank zavedený v řadě armád NATO a není nutné jej dále vyvíjet,“ shrnul výhody ředitel odboru rozvoje pozemních sil ministerstva Ján Kerdík.

Vojsko je vyzbrojeno třicítkou tanků ruské konstrukce, které byly v devadesátých letech modernizovány českými firmami pod označením T-72M4CZ. Loni začalo přebírat čtrnáct obrněnců Leopard 2A4, které doplní jedno vyprošťovací vozidlo 3 Büffel. Jako náhradu za tanky poslané na Ukrajinu je daroval bundeswehr. „Oproti této technice představuje typ 2A8 ohromný posun dopředu,“ podotkl Kerdík.

Sedm desítek nových leopardů podle expertů ubrání Česko, byť jde spíše o úsporné řešení. Za optimální by považovali 120 až 140 plně bojeschopných tanků. Spolu s přechodem na německé obrněnce bude potřeba doplnit počty tankistů. Zatímco v ruských T-72 s kanonem ráže 125 milimetrů a nabíjecím automatem je posádka tříčlenná, v leopardech je čtyřčlenná. Miliardy korun spolkne také munice, protože tanky NATO mají ráži 120 milimetrů.