Ranní check: ČEZ staví největší baterii v Česku, stát podpoří startupy více než miliardou korun

Skupina ČEZ staví největší  baterii v Česku, předstihne Sokolovskou uhelnou.

Skupina ČEZ staví největší baterii v Česku, předstihne Sokolovskou uhelnou. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 69. den v roce, svátek má Viktorie. V tento den před sedmnácti lety světové tiskové agentury oznámily, že se podnikatel Petr Kellner stal prvním Čechem, kterého americký magazín Forbes zařadil mezi nejbohatší lidi na světě. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Petr Pavel složil prezidentský slib. Je to úleva, říkají jeho podporovatelé

Česká republika má nového prezidenta. Při slavnostní inauguraci složil Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne prezidentský slib a ujal se úřadu. Ve svém prvním projevu přislíbil občanům, že bude pracovat zejména v podhradí. Dlouho plánovaná inaugurace proběhla v klidné atmosféře, v přímém kontrastu s posledními týdny prezidentské kampaně, které v lednu završil Pavel vítězstvím nad svým protivníkem Andrejem Babišem.

✅ Akcie firmy Groupon dál padají. Změna strategie ani škrty nepomohly

Ani v posledních měsících oznámené změny ve strategii a razantní osekávání nákladů zatím nezastavily soustavný pokles hodnoty akcií americké e-commerce společnosti Groupon. V ní je největším akcionářem fond Pale Fire Capital SICAV českých investorů a podnikatelů Jana Barty a Dušana Šenkypla.      

Závody ve výstavbě bateriových úložišť: ČEZ v létě předstihne Sokolovskou uhelnou

V Česku se bude opět měnit pořadí majitelů největších bateriových úložišť. Poté co Sokolovská uhelná na začátku roku zprovoznila dosud největší baterii s kapacitou 7,45 megawatthodin, se na pomyslné prvenství dere polostátní skupina ČEZ, která se chystá stavět baterii s kapacitou o dvě megawatthodiny vyšší. Do sítě ji chce připojit ve druhé polovině roku.

Stát napumpuje do startupů přes miliardu. Podpořit chce AI nebo fintech

Podpora tuzemských startupů ze strany státu roste. Do tří fondů nyní rozdělí 55 milionů eur, asi 1,3 miliardy korun, které budou směřovat do startupů zabývajících se umělou inteligencí, fintechem a do firem v rané fázi existence. Prostředky pocházejí z Národního plánu obnovy. O tom, kdo bude prostředky spravovat, rozhodne Evropský investiční fond. 

✅ JPMorgan žaluje bývalého manažera kvůli tomu, že kryl Epsteina

Americká investiční banka JPMorgan podle stanice CNN zažalovala svého bývalého dlouholetého šéfa Jese Staleyho. Bankéře, který ve společnosti strávil více než třicet let, viní z toho, že se podílel na krytí amerického finančníka Jeffreyho Epsteina. Tomu za údajné sexuální zločiny hrozilo až 45 let vězení, v roce 2019 však ve vazbě spáchal sebevraždu.

Stane se dnes:

  • Čínský parlament rozhodne o novém prezidentovi a viceprezidentovi země. Předpokládá se, že do prezidentské funkce bude znovu zvolen dosavadní vůdce Si Ťin-pching.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Rishi Sunak budou v Paříži jednat o bezpečnosti, energetice, klimatu a migraci.
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová bude hovořit s americkým prezidentem Joem Bidenem o energetické politice, dodavatelských řetězcích, Číně či úsilí o snížení závislosti EU na ruských fosilních palivech.
  • Bude zveřejněna konečná zpráva o vývoji inflace v Německu za únor.