Ranní check: Čtveřice firem chce konkurovat Intelu, odstávka Toyoty pokračuje

Polovodiče

Polovodiče Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 244. den roku, svátek má Linda a Samuel. V tento den v roce 1939 nacistické Německo přepadlo Polsko a začala druhá světová válka. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Spuštění dotačního programu Oprav dům po babičce se posouvá 

Netrpělivě očekávaný dotační program na zateplení rodinných a rekreačních domů nezačne hned začátkem září, tedy v pátek, ale až v průběhu měsíce. Konkrétní termín chce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) oznámit příští týden.

✅ Evropa rozjíždí „čipový Airbus“. Pokus o polovodičovou nezávislost se dotkne i Brna 

Čtveřice evropských polovodičových společností se spojila, aby vytvořila konkurenci pro dominantní čipové hráče Intel a ARM. Německé firmy Bosch a Infineon, nizozemská NXP Semiconductors a norská Nordic Semiconductor založí společný podnik pro návrh čipů. Vznikne tak obdoba výrobce letadel Airbus, u kterého se spojily Francie, Německo a Velká Británie, aby konkurovaly americkému Boeingu.

✅ Odstávka kolínské Toyoty kvůli požáru haly v Žebráku bude pokračovat i příští týden 

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý, výroba dnes stojí devátý pracovní den.

Video placeholde
Požár haly v Žebráku. • David Malík, HZS

✅ E.ON zlevní plyn pro své klienty. Ceny energií budou nadále klesat 

Energetická společnost E.ON od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. Firma zároveň do dalších týdnů zvažuje i možné úpravy cen elektřiny. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

✅ X bude shromažďovat informace o zaměstnání. Hodlá doporučovat pracovní příležitosti 

Muskova sociální síť X, tedy bývalý Twitter, aktualizovala svá pravidla ochrany osobních údajů. Plánuje shromažďovat biometrické údaje uživatelů a také záznamy o studiu a pracovních zkušenostech. Na změnu upozornila agentura Bloomberg.

Stane se dnes: 

  • Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci srpna
  • V Polsku budou protestovat učitelé kvůli platům a snižující se prestiži jejich profese
  • Ve Francii začne platit první část kontroverzní důchodové reformy
  • Společnost Markit Economics zveřejní index nákupních manažerů České republiky za srpen