Spuštění dotačního programu Oprav dům po babičce se mírně posouvá

Dotace půjde využít na zateplení rodinných domů.

Dotace půjde využít na zateplení rodinných domů. Zdroj: shutterstock

Netrpělivě očekávaný dotační program na zateplení rodinných a rekreačních domů nezačne hned začátkem září, tedy v pátek, ale až v průběhu měsíce. Konkrétní termín chce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) oznámit příští týden.

„Termín spuštění dotačních programů oznámíme na tiskové konferenci 7. září,“ přiblížil mluvčí rezortu Ondřej Charvát, podle kterého se program, který je mediálně známý jako Oprav dům po babičce, má spustit v průběhu září. Státní fond životního prostředí pracuje na technickém zajištění administrativy, aby mohl začít v pravý čas přijímat žádosti, kterých bude zřejmě hodně.

I přes nevoli některých koaličních partnerů by měl být program poměrně štědrý. Nabídne jednotlivcům dotaci až jeden milion korun ve formě zálohy na zateplení starších domů postavených do roku 2013, případně na zbourání domu a výstavbu nového. Může jít o rodinný dům nebo rekreační nemovitost určenou k trvalému bydlení. Dotace může čítat maximálně polovinu celkových nákladů, ke každému milionu z dotace si tak lidé musejí připravit vlastní milion.

Zájemci budou moci žádat o zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen, případně získat bonus 50 tisíc korun na dítě. Podmínkou je mít v daném domě trvalé bydliště – minimálně od podání žádosti až po dalších deset let. Dotaci bude možné žádat i zpětně. Dotaci také získají pouze rodiny s jednou nemovitostí.

Program bude financován z Modernizačního fondu, kde jsou peníze utržené z prodejů emisních povolenek. Konkrétně se počítá s vyčleněním 40 miliard korun na opravy domů v letech 2021 až 2028, rezort očekává až 40 tisíc zájemců. Kromě toho se v září znovu spustí Nová zelená úsporám, která nabízí dotaci na pořízení fotovoltaiky nebo tepelných čerpadel.

Na velkou vlnu renovací starších domů se chystají stavební firmy, řemeslníci i třeba dodavatelé tepelných izolací. Vláda očekává, že dotační program přinese firmám zakázky až za sto miliard korun. „Izolačních materiálů je nyní dostatek, situace na trhu se stabilizovala a v podstatě je nyní nejlepší doba na investici do zateplení nemovitosti,“ uvedla ředitelka Asociace výrobců minerální izolace Marcela Kubů.

„Stavební firmy jsou obvykle schopné zateplit rodinný dům do šesti měsíců od poptávky. Komplexní zateplení rodinného domu pak trvá jen několik týdnů,“ řekla Kubů s tím, že část prací lze zvládnout ještě letos. Například zateplení šikmé střechy nebo podlahy půdy minerální izolací může být podle ředitelky hotové i za jeden den.

Ceny spadly i u výrobců polystyrenové izolace. Podle ředitele společnosti Bachl Jiřího Kudličky jsou ceny tepelných izolací nejnižší za poslední tři roky a poptávka po stavebních materiálech je o desítky procent nižší. „Znamená to, že kapacity výroby tepelných izolací je dostatek a výrobci by zvýšenou poptávku měli být schopni uspokojit,“ uvedl.