Ceny bytů nabraly kurz vzhůru

ilustrační foto

ilustrační foto

Krize realitního trhu je podle všech možných ukazatelů pryč. Tržní ceny bytů podle nových čísel statistického úřadu rostou už druhé čtvrtletí za sebou. A to u novostaveb i staršího bydlení. Tržní ceny starších bytů se v celém Česku zvýšily ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta. To je nejsilnější růst od počátku těchto statistik v roce 2010. A poprvé, co starší bydlení zdražuje dvě čtvrtletí za sebou.

„Růst cen, pohybující se v jednotkách procent, je v tržním hospodářství zcela normální ukazatel, způsobený fungujícím zdravým trhem. To znamená, že poptávka a nabídka jsou víceméně vyrovnané,“ komentoval statistiky ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Urychlovačem poptávky jsou podle něj hlavně rekordně nízké úroky hypoték.

Konečné ceny novostaveb, které ale statistici sledují jen v Praze, ve druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 1,2 procenta. Na začátku roku růst dokonce převýšil dvě procenta.

Oslovení analytici ale současně upozornili na fakt, že u nových bytů se tržní ceny od dubna do konce června ve srovnání s předchozím kvartálem naopak mírně snížily o 0,6 procenta. Je to jeden z důvodů, proč meziroční zdražování nepřeceňují.

„Je třeba zdůraznit, že současný nárůst cen je mírný, meziročně přibližně na úrovni inflačního cíle ČNB. Z tohoto důvodu bychom spíše měli mluvit o omezení těch faktorů, které působí na pokles cen, tedy pokles reálných příjmů, nedůvěra obyvatel v budoucnost a schopnost udržet či dále navyšovat svůj příjem,“ uvedl Petr Hána, který se v poradenské společnosti Deloitte věnuje realitám a stavebnictví. Letos nastartovaný trend se přenese i do roku 2015. „V příštím roce očekáváme pokračování mírného růstu cen, které je pro fungování realitního trhu zcela nezbytné a je odrazem trvalé poptávky po koupi bytů,“ soudí šéf Lexxusu.

Ceny bytů opět rostouCeny bytů opět rostou | E15

Hána z Deloitte to vidí podobně. Ovšem za předpokladu, že se potvrdí makroekonomické prognózy ministerstva financí ohledně růstu hrubého domácího produktu, reálných mezd a snížení nezaměstnanosti.

„Vzhledem k tomu, že nelze očekávat převis nabídky na trhu, lze očekávat mírný cenový nárůst na úrovni inflačního cíle ČNB. Závisí však vždy i na kvalitě konkrétního projektu, bytu či dané lokality,“ uzavřel manažer z Deloitte.