Miliardy v nulách a jedničkách. České technologické firmy přilákaly bohaté investory

Zakladatelé Rossumu (zleva) Petr Baudiš, Tomáš Gogár, Tomáš Tunys získali v roce 2021 investici v objemu 2,2 miliardy korun.

Zakladatelé Rossumu (zleva) Petr Baudiš, Tomáš Gogár, Tomáš Tunys získali v roce 2021 investici v objemu 2,2 miliardy korun. Zdroj: Rossum

Hubert Palán (vlevo) a Daniel Hejl jsou spoluzakladatelé startupu  Productboard. Od amerických investorů získal 45 milionů dolarů.
"Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele," říká k fúzi s NortonLifeLock Ondřej Vlček, šéf společnosti Avast.
Avast vynesl 186 miliard korun.
4
Fotogalerie

Česko má za sebou výjimečný technologický rok. Kolem „firem budoucnosti“ se letos točily miliardy korun. Zakladatelé antivirové společnosti Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš oznámili prodej firmy odhadovaný na 186 miliard korun, tuzemský startup Rossum zase přilákal třetí nejvyšší investici svého druhu v historii Česka v objemu přesahující dvě miliardy korun. Došlo ale i na finančně menší, ovšem i tak velmi zajímavé obchody.

Fenomén typu Avastu se v českých reáliích obvykle nerodí a podobnou fúzi dlouho nikdo nezopakuje. Konglomerát Avast – NortonLifeLock se stává jednou z dvaceti největších softwarových společností světa, přičemž současní akcionáři Avastu budou vlastnit 14 až 26 procent nové firmy. Nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně.

Služby se chystá nabízet více než půl miliardě uživatelů. Aktuální značky produktů Norton a Avast existovat nepřestanou. „Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity,“ řekl ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Avast působí na trhu od roku 1988, produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma v prvním pololetí meziročně zvýšila upravený provozní zisk EBITDA o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy korun).

Rossum láká na umělou inteligenci

Zatímco Avast je už odrostlou firmou, v Česku se také rodí nové technologické naděje, což doložily investice roku 2021. Vévodí jim Rossum s investicí o objemu 2,2 miliardy korun. Startup používá umělou inteligenci a specializuje se na sdílení firemních dokumentů. Jde o třetí nejvyšší částku, kterou kdy získal český startup. Investici vedl americký fond rizikového kapitálu General Catalyst.

K němu se přidali stávající investoři Rossumu, britské fondy SeedCamp a Local Globe i český Miton. Získané peníze využije Rossum k další expanzi, především k rozšiřování týmu o špičkové odborníky. Firma, která za poslední rok zpětinásobila své tržby a rozrostla se ze 60 na 140 lidí, chce během následujícího roku až dvou do týmu najít další stovky specialistů v oblastech od výzkumu umělé inteligence přes vývoj produktu až po marketing a obchod. Součástí plánu je výzkumné centrum v Praze pro další vývoj technologie umělé inteligence ve spolupráci s českými univerzitami.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

„Pro Česko je to mimořádně dobrá zpráva. Rossum sídlí v Praze a právě do Prahy bude v následujících letech najímat stovky vysoce kvalifikovaných lidí. Díky firmám jako Rossum, Rohlík a dalším nadějným startupům vzniká v Česku technologický ekosystém, který může nakopnout českou ekonomiku jako celek,“ uvedl partner Mitonu Tomáš Matějček.

U investorů uspěl i Productboard

Český startup Productboard, který se zabývá digitálním produktovým managementem, zase získal od amerických investorů 45 milionů dolarů, tedy přes jednu miliardu korun. Finance poskytl v roce 2020 fond Sequoia Capital, který v minulosti investoval například do WhatsApp, Airbnb nebo do PayPalu, další fond Bessemer Venture Partners a stávající investoři. V roce 2021 pak firma získala ještě více, a to 72 milionů dolarů od Tiger Global Management. Firmu v roce 2014 založili a stále vedou Hubert Palán s Danielem Hejlem. Mezi jejich klíčové klienty patří Microsoft, Avast, Zendesk, Unity nebo firma UiPath.

Na konci října rezonovala zpráva, že francouzská technologická firma Atos uzavřela dohodu o převzetí české společnosti DataSentics, která se specializuje na datovou vědu a vyvíjí podniková řešení umělé inteligence a strojového učení. Atos je globálním lídrem v digitální transformaci se 107 tisíci zaměstnanci a s ročním obratem více než 11 miliard eur (cca 282 miliard korun).

Ale i zdánlivě malé zprávy mohou potěšit. Michal Čížek stojí za eseróčkem z Ústí nad Labem, které mění svůj název z původního Samohyb na GoodAccess. Nové jméno společnosti pochází z názvu jejího produktu, cloudového připojení VPN, které otevírá v době práce na dálku bezpečné spojení pro firemní zákazníky. Firma přitáhla investici milionu dolarů. Investorem se stal tuzemský fond Nation 1.