Bernard plánuje druhý pivovar, investuje stovky milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Výstav Rodinného pivovaru Bernard stoupl za pět let o polovinu a jen loni meziročně o 14 procent. Nárůst produkce tak přiměl pivovar natěsnaný v historickém centru Humpolce začít přemýšlet o další expanzi. Od společnosti BHV Real koupil osmihektarový pozemek mimo střed města, na kterém by chtěl v budoucnu postavit nejen novou stáčírnu či expedici, ale pokud vše půjde dobře, tak i varny pro část produkce piva.

„V centru pravděpodobně zůstane administrativa, návštěvnické centrum a varna pro část ležáků a specialit. Na zelené louce bychom pak mohli vařit běžnější typy piva,“ řekl deníku E15 spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Investice by se mohla pohybovat v řádu stovek milionů korun. Kdy a v jaké podobě k ní nakonec dojde, se ale podle něj zatím říct nedá. Záleží i na vývoji trhu, který na rozdíl od výstavu Bernardu již několik let stagnuje.

Důvodem zvažované expanze „za humny“ je nemožnost rozšíření výroby v centru. Před lety činila maximální kapacita pivovaru zhruba 400 tisíc hektolitrů, díky investicím v posledních letech se zvýšila na 600 až 700 tisíc. „To by ale byla velká zátěž, například dopravní, pro město, se kterým chceme rezonovat. Neustále se zvětšovat v centru města nemůžeme,“ podotkl Bernard.

výstav Rodinného pivovaru Bernardvýstav Rodinného pivovaru Bernard | e15

Jakou kapacitu by měly nové varny mimo centrum, zatím není jisté. Podle studie, kterou má pivovar k dispozici, by na zelené louce mohl vzniknout pivovar o kapacitě až 1,5 milionu hektolitrů, tedy více než má nyní Budvar či Pivovary Lobkowicz z první pětky na tuzemském trhu. O dosažení této maximální hranice ale pivovar usilovat nejspíše nebude. „Nejde nám o kvantitu, ale o kvalitu. Máme pro expanzi jedinou podmínku: že budeme i nadále vařit pivo tradičním a poctivým způsobem jako dosud,“ dodal Bernard.

V Česku po sametové revoluci průmyslové pivovary – tedy výrobci s roční produkcí 20 tisíc hektolitrů a více – nevznikaly, ale naopak řada z nich zkrachovala. Jediným větším pivovarem vzniklým na zelené louce po revoluci se tak stala v roce 2009 Chotěboř. Náplastí na tento vývoj je alespoň boom minipivovarů v posledních letech, jejichž počet letos přesáhl tři stovky.