Indickému venkovu chybí dělníci, obrovský trh se otevírá výrobcům farmářské techniky

Do indického zemědělství přišla opožděná technická revoluce

Do indického zemědělství přišla opožděná technická revoluce Zdroj: CC BY-SA 2.0: B Balaji - Wikimedia Commons

Farmář Leela Dhar Rajput si vždy na podzim v čase sklizně najímal 25 dělníků, aby mu během týdne celodenní práce pomohli sklidit jeho 20 akrů rýže. Letos ale bude vše jinak. Na svých polích ve státě Madhjapradéš se stejně jako tisíce dalších chystá použít kombajn, k němuž už bude potřebovat pomoc jen asi dvou až tři lidí, píše deník The Wall Street Journal.

Rajput stejně jako další indičtí farmáři dlouhá léta spoléhal na levnou pracovní sílu, které bylo vždy dost. Letos je ale vše jinak. Rozvíjející se průmysl a služby odlákaly pracovníky z venkova do měst, další zaměstnance farmářům odlákal vládní program na tvorbu pracovních míst na venkově, který lidem zaručuje sto dní práce v roce na veřejných projektech. „Prostě jsem nedokázal najit dost lidí pro těžkou práci na poli,“ řekl deníku Rajput.

Druhá nejlidnatější země světa, poslední velká bašta tradičního způsobu zemědělství, tak během letošního podzimu zažívá opožděnou revoluci. Prodeje traktorů ve druhém čtvrtletí letošního roku stouply o čtvrtinu a podle indické poradenské společnosti Crisil dosáhne růst trhu za celý finanční rok končící v březnu 18 procent.

Mahindra chce být ještě větší

Mahindra & Mahindra, už nyní největší výrobce traktorů na světě, nedávno investoval 45,5 milionu dolarů do nového závodu na jihu Indie, který bude mít kapacitu sto tisíc vozidel ročně. Firma rozšiřuje i výrobu v dalších továrnách.

Kromě místních výrobců, jako je Mahindra, chtějí na vlně zájmu vydělat i světová jména jako Deere & Co či Fiat Industrial. Výrobce traktorů John Deere nedávno v Madhjapradéši otevřel novou továrnu vyrábějící traktory, která se tak přidá k dalším dvěma závodům v zemi specializovaným na kombajny a zavlažovací techniku. Deere už loni začal indickým farmářům a také dealerům půjčovat na nákup nového vybavení. „Současný trend bude pokračovat – populace poroste, příjmy porostou, mechanizace a zavlažování budou potřeba stále více, proto bude důležitý i přístup k financování vybavení,“ uvedl mluvčí firmy Ken Golden.

Odliv zaměstnanců bude pokračovat

V příštích letech bude zřejmě nedostatek zaměstnanců v zemědělství pokračovat, vláda totiž nehodlá program tvorby pracovních míst na venkově opustit. „Nikdo už nechce stát deset hodin na slunci a pracovat na farmě,“ uvedl Nikhil Nanda z firmy Escorts Group, vyrábějící zemědělskou a stavební techniku.

Díky místním výrobcům vyvíjejícím i neobvyklá zařízení už mechanizace dorazila i do oblastí jako je sklízení kokosů. Zatímco dříve jejich sklizeň zaměstnala stovky česáčů šplhajících do korun palem, na plantážích se stále častěji objevují dálkově řízené stroje. Podle majitele plantáže Sibyho Monipallyho se tak čas potřebný na sklizeň zkrátil na polovinu a plantáž může zaměstnat více žen, protože práce už není tak fyzicky náročná.