Inspekce odhalila další závadné potraviny z Polska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albert

Firma REJ s.r.o. z Plané nad Lužnicí musí stáhnout z trhu kukuřičné křupky, které obsahují lepek. Na obalech toto označení chybělo. Firma je dovážela z Polska. Stažení kukuřičných křupek z prodeje nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

„Produkt nevyhověl z hlediska přítomnosti lepku, který byl analýzou v odebraném vzorku zjištěn v množství 31,6 miligramu na kilogram,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Podle něj dovozce nyní chystá seznam obchodů, kam zboží dodával.

REJ na trh dodává kukuřičné křupky pod značkou Pekkos. Z internetového obchodu dovozce už byly tyto výrobky staženy.

Kukuřičné křupky nejsou zdaleka prvními potravinami dováženými z Polska, u nichž inspekce v posledních měsících rozhodla o stažení z trhu nebo jejich zásilky vrátila. V dubnu SZPI zadržela 22 tun strojně odděleného drůbežího masa, u nějž nebyla dodržena skladovací teplota. Pověst polských potravin ale poškodila hlavně aféra s používáním technické soli. České ministerstvo zemědělství si v této souvislosti stěžovalo, že polská strana je o průběhu vyšetřování kauzy nedostatečně informuje.

Lepek je významný alergen a jeho nevědomé požití může celiakovi způsobit vážné zdravotní komplikace. Podle odhadů je v České republice asi 50 tisíc pacientů s celiakií, celoživotní intolerancí lepku.