Obilniny podražují navzdory rekordní sklizni

kombajn

kombajn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Obilniny tento týden podražily o čtyři procenta. Stalo se tak navzdory rekordním sklizním na nejdůležitějších trzích, které letos ceny zemědělských komodit naopak přikovaly na několikaletá minima. Analytici si myslí, že jde pouze o výsledek nervózního uzavírání takzvaných krátkých pozic (spekulací na pokles cen komodit) před zveřejněním důležitých dat o stavu poptávky a nabídky na trhu obilnin.

Pšenice s datem dodání v prosinci podražila o téměř čtyři procenta, kukuřice o tři a sójové boby o 1,4 procenta. Steve Nicholson, analytik Rabobank, deníku Financial Times řekl, že za růstem cen skutečně je vybírání zisků a uzavírání spekulativních sázek před páteční zprávou amerického ministerstva zemědělství.

Analytici si také všímají toho, že politická situace a nepříliš vhodné počasí v Evropě, které ztížilo mletí pšenice, změnilo obchodní trasy, jimiž se obilniny vydávají.

Například největší světový dovozce pšenice Egypt nedávno nakoupil přes svou vládní agenturu velkou dodávku od Spojených států. Dříve přitom tradičně nakupoval v zemích Evropské unie, na Ukrajině a v Rusku.

Vývoj cen americké pšenice s dodáním v prosinci v centech za bušl*Vývoj cen americké pšenice s dodáním v prosinci v centech za bušl* | investing.com

Vývoz z černomořské oblasti, především Ruska, podle analytiků mírně klesá. Makléři si všimli, že objednávky ruské pšenice se propadly a to navzdory tomu, že Rusko stále hlásí rekordní sklizeň a rostoucí vývozy. V posledních týdnech se objevily také obavy, že by Moskva ve snaze o ochranu vlastního trhu mohla na vývoz pšenice uvalit restrikce. „Jde o nepodložené spekulace,“ uvedl Andrej Sizov, konzultant ruské společnosti SovEcon a obvinil obchodníky ze snahy vyhnat šířením takových informací cenu nahoru.