Babiš byl spolupracovníkem StB vědomě, říká slovenský badatel Sivoš

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Mladý Andrej Babiš
Andrej Babiš se na večeři s prezidentem Milošem Zemanem v lánech 8. února dozvěděl, že i když po něm prezident nebude chtít 101 poslanců, očekává, že jeho druhá vláda získá ve Sněmovně důvěru
Po příchodu na jednání vlády vypadal premiér Andrej Babiš unaveně. Do Strakovy akademie dorazil krátce před půl sedmou ráno
Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Sněmovny o důvěře jeho vládě
Andrej Babiš nadále považuje kauzu Čapí hnízdo za účelovou. Nechá se ale vydat.
10
Fotogalerie

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Jerguš Sivoš, badatel Ústavu paměti národa, jenž analyzoval agenturní minulost Andreje Babiše a připravoval odborný posudek pro soud, zcela jasně tvrdí: Babiš byl Burešem a vědomým tajným spolupracovníkem StB. V loňském roce poskytl Sivoš Reflexu rozhovor.

Do čeho jste mohl nahlédnout?

Do zpráv z operativní činnosti, odposlechů, sledovací činnosti, do denních raportů, hlášení, do dokumentů, které StB posílala do ústředí komunistické strany. Studoval jsem plány práce, vyhodnocení činnosti, kontrolní mechanismy. Mohl jsem prověřit a zkontrolovat takzvané objektové svazky, jež se vedly na strategické budovy, úřady, podniky zahraničního obchodu. Možností bylo opravdu hodně a bylo jen otázkou času projít to obrovské množství stran dokumentů.

To jste musel fyzicky stránku po stránce přečíst?

Byly to skutečně desetitisíce stran, které se týkaly období, během něhož byl spolupracovník Bureš veden nejdříve jako důvěrník a později jako agent. Analyzoval jsem všechny dokumenty související s odborem na ochranu socialistické ekonomiky.

StB byla velmi dobře vnitřně kontrolovaná, neustále sledovala, jestli její agenti nejsou například odhalení a nespolupracují s cizí rozvědkou. Musel jsem proto analyzovat i tyto dokumenty, svazky jiných tajných spolupracovníků.

A právě v jednom z nich jste našli pro vás důležitý záznam…

Přesně tak. Našli jsme materiál, v němž StB prověřovala nejdříve spolehlivost spolupracovníka Bureše, zda je vůbec vhodným člověkem na spolupráci, k naverbování. Museli jsme porovnávat seznamy osob, seznamy dokumentů v jeho spise s jinými dokumenty, abychom si ověřili, že to „sedí“, a to se potvrdilo

Andrej Babiš se hájí, že jeho spis byl zfalšovaný, zmanipulovaný, vymyšlený. Je to možné?

V žádném případě. Archívní výzkum, následnost a souvislosti všech sesbíraných dokumentů potvrdily, že to nemohlo být vyfabulované. Už proto, že v takovém případě by bratislavská správa neposílala informace o činnosti svého agenta do Prahy.

Takové informace totiž vzbuzovaly v Praze zájem, další dotazy nebo úkoly pro takového agenta. Na jejich žádost mohl být například úkolován v prostředí zahraničního obchodu, zjistit nebo ověřit zpravodajsky hodnotné informace. Argument obhájců pana Babiše, že to byl vymyšlený svazek jen proto, aby příslušníci StB vykázali činnost, je lichý.

Andrej Babiš se hájí tím, že nikomu neublížil. Má pravdu?

Z materiálů, jež máme k dispozici, můžeme dospět i k takovému závěru. Ale vycházím pouze z toho torza dokumentů, které se zachovalo. Takže šlo hlavně o korupci, poškozování socialistického hospodářství. Činnost StB však není možné zužovat jen na boj s nepřáteli režimu. Zaměřovala se na podporu a udržení politické moci komunistické strany a ekonomického modelu založeného na centrálním plánování.

Jeho další argument, že se scházel s příslušníky StB, kteří se vyptávali na nejrůznější obchody, ale že nebyl agentem, neobstojí?

Ne, byla to vědomá spolupráce založená na vzájemné důvěře, vzájemném setkávání a odevzdávání informací. Tato spolupráce byla podložena krycím jménem, heslem a telefonním kontaktem na příslušníka StB. Měl tedy veškerou základní výbavu konspirace. A je důležité mít na paměti, že agent už byla ta nejvyšší forma spolupráce. Již byl maximálně prověřenou osobou.

Může být člověk s touto minulostí premiérem?

Bojovali jsme za to, abychom měli svobodu, aby se lidé mohli svobodně rozhodovat. Pokud jsou Češi přesvědčeni o tom, že takovýto člověk má být premiérem, a dali mu ve volbách takový mandát, tak to musíme respektovat.

Vy jste ale jednoznačně přesvědčen o tom, že na základě informací, jež jste nashromáždil, byl vědomým agentem StB?

Ano, jednoznačně ano.


Celý rozhovor čtěte na Reflex.cz >>>